Zwarte Cross streeft naar 100 procent recycling in 2023
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
Afval scheiden maakte zijn debuut op de Zwarte Cross en Mañana Mañana, waarmee de Feestfabriek Alles Komt Goed BV in 2019 de eerste stappen zette in het organiseren van duurzamere festivals. Zo produceerde de Zwarte Cross 28.200 kilo minder afval dan de voorgaande editie. Mañana Mañana scheidde bijvoorbeeld 33 procent van al het afval.
Van alle bekers en flessen op de Zwarte Cross 2019 is 18% weer ingezameld, geschikt om te worden gerecycled tot bijvoorbeeld bekers en flessen voor de Zwarte Cross 2020. Een score van 18 procent als resultaat van een pilotjaar stemt de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross, tevreden. Het scheidingsproces achter de schermen verliep uitstekend. Er was duidelijk capaciteit om nog veel meer werk te verzetten dan in het eerste jaar werd aangeboden. Na één jaar spreekt de Zwarte Cross daarom de ambitie uit om in 2023 alle bekers en flessen op het festival te recyclen.
‘De hulp en inzet van de bezoeker is cruciaal’
“De doelstelling in 2019 was het opzetten van een werkwijze waarmee we de bekers en flessen kunnen recyclen naar dezelfde toepassing. We hebben bijna één vijfde kunnen recyclen in het eerste jaar. Dat vinden we fantastisch,” aldus Marcus ten Zijthoff, projectleider van de Zwarte Cross. “Daarbij hebben we behoorlijk wat aanknopingspunten gevonden waarmee we de resultaten in de toekomst verder kunnen verbeteren. De hulp en inzet van de bezoeker wordt hierin cruciaal. Bewust omgaan met je afval, zodat er wat mee gedaan kan worden; dat is de toekomst.”
“We zien dat onze partnerships veranderen en dat duurzaamheid steeds meer centraal komt te staan. Dat vind ik geweldig. Bij Vrumona streven we ernaar dat een plastic fles weer een plastic fles wordt. Samen met de Zwarte Cross zetten we hiermee een stevige stap in de goede richting,” aldus Raymond Jongejeugd, National Sales Manager bij frisdrankenfabrikant en -leverancier Vrumona.
Ambitie: dubbel aantal bekers en flessen recyclen in 2020
Veel bekers en flessen bereikten in 2019 nog niet de afvalbak, maar moesten door de schoonmaakploeg van de festivalweide worden opgeraapt. Dit resulteerde in een dermate vervuilde afvalberg dat bekers en flessen niet meer voor recycling in aanmerking kwamen. Om een tweede leven te kunnen krijgen, moeten bekers en flessen in de juiste afvalbak terechtkomen. Daarvoor moeten de 229.500 bezoekers in 2020 in stelling worden gebracht. Met telkens een toename van circa 20 procent per jaar zorgen we dat er anno 2023 geen beker of fles meer als restafval de verbrandingsoven in gaat. Tijdens de komende editie op 16-17-18-19 juli moet dan ieder geval een score van 40 procent worden gehaald.
Zwarte Cross: écht scheiden was nog nooit zo makkelijk
De afvalberg van de Zwarte Cross telde in 2019 28.200 kilo minder dan het jaar ervoor. Bovendien is het percentage gescheiden afval van de resterende afvalberg met 12% gestegen. Op de camping werden 24.285 blikken teruggewonnen en voor recycling aangeboden. In aanloop naar de Zwarte Cross 2019 formuleerde het festival, samen met een reeks collega-evenementenmakers en drankenmerken, een Plastic Promise. Met het verdwijnen van de logo’s op alle plastic bekers ontstond er één monostroom plastic die voedselveilig kon worden gerecycled. Daarmee vervulden we deze Plastic Promise direct in het eerste jaar. Ook werd nog 14.000 kilo karton bespaard ten opzichte van het voorgaande jaar, door het schrappen van de kartonnen wegwerp-draagtray.
Mañana Mañana: denken aan de wereld van Mañana
In het eerste jaar dat er op Mañana Mañana in Vorden afval werd gescheiden, werd meteen 33 procent van de totale afvalstroom gescheiden afgevoerd, waarbij we 57 procent van alle bekers en flessen konden recyclen. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we wel 3,7 procent meer afval produceerden ten opzichte van het jaar ervoor. Deze verhoging komt door de toename van het aantal bezoekers. Maar liefst 80 procent van het verkochte blik op de camping is teruggewonnen. De kartonnen draagtray vervangen voor een duurzamer alternatief voorkwam dat we 816 kilo papier verspilden, zoals we dat deden in 2018. Noemenswaardig is het circulaire project in samenwerking met Plastic Fantastic en Gemeente Bronckhorst: 55 procent van het campingafval is door Plastic Fantastic omgesmolten tot bermpalen die vervolgens door de gemeente zijn gekocht en geplaatst.
“Bronckhorst werkt samen met haar inwoners, bedrijven en andere organisaties aan een wereld waarin we minder afval produceren. Dat doen we omdat we ook een zorg hebben voor de wereld van morgen: eigenlijk heel logisch én eenvoudig. Mañana Mañana en haar bezoekers laten zien dat het kan!” aldus Paul Hofman, wethouder van de Gemeente Bronckhorst.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |