Week van de Alfabetisering
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
ULFT – Het Bondgenootschap Geletterdheid Achterhoek, dat als doel heeft laaggeletterdheid in de Achterhoek tegen te gaan, besteedt in de Week van de Alfabetisering veel aandacht aan dit onderwerp. In de Achterhoek kunnen ruim 30.000 mensen onvoldoende lezen en schrijven om zelfstandig te kunnen functioneren, dit is ruim 13 % van de beroepsbevolking. Hiervan is 70% van Nederlandse afkomst. Juist bij deze groep is er sprake van schaamte om hier voor uit te komen en daarom is aandacht voor laaggeletterdheid essentieel.
De Week van de Alfabetisering wordt gehouden van 7 tot en met 12 september a.s. Het Bondgenootschap organiseert in die week drie activiteiten, t.w. een voorleesmarathon, de verkiezing van het meest toegankelijke gemeentehuis en de opening van het eerste Taalhuis.
Voorleesmarathon
Om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en het belang van (voor)lezen is Hans Keuper gevraagd speciaal voor deze gelegenheid een verhaal te schrijven. Dit verhaal wordt voorgelezen in zoveel mogelijk bedrijfskantines, wachtkamers van zorginstellingen, bibliotheken, scholen, cafés en restaurants. Voor het lezen in restaurants hebben zich op dit moment al meer dan 50 vrijwilligers gemeld.
En natuurlijk verzorgt Hans Keuper zelf de aftrap van deze voorleesmarathon!
Hij leest op maandag 7 september om 11.45 uur zijn verhaal voor op het hoofdkantoor van Ulamo Holding BV, Riezenweg 1, 7071 PR in Ulft.
Verkiezing meest toegankelijke gemeentehuis
Welk gemeentehuis in de Achterhoek is het meest toegankelijk voor laaggeletterden?
Niels Joosten, voorzitter van de Regio Achterhoek maakt dat op vrijdag 11 september bekend. In de afgelopen weken zijn alle gemeentehuizen bezocht door taalambassadeurs (ex-laaggeletterden). Zij hebben daar (fake) een paspoort aangevraagd. Deze taalambassadeurs (aangesloten bij Stichting ABC Gelderland) keken of de brieven en websites van de gemeenten op dit punt begrijpelijk zijn. De klantvriendelijkheid van elke gemeente is daarbij “onder de loep” genomen. Dit initiatief wordt gecoördineerd door Zorgbelang Gelderland met andere partijen van het Bondgenootschap Geletterd
heid Achterhoek.
Opening Taalhuis
Er worden in de Achterhoek 3 taalhuizen opgericht. Een taalhuis is een fysieke plek waar laaggeletterden naar toe kunnen voor informatie en voor intakegesprekken. Hier worden allerlei activiteiten voor laaggeletterden georganiseerd. Binnen een taalhuis wordt samengewerkt door meerdere partijen, zoals de bibliotheken, het Graafschap College, de gemeenten en welzijnsorganisaties.
Er komen taalhuizen in de bibliotheken van Doetinchem, Ulft en Eibergen (of Winterswijk). Op 11 september tussen 13.00 uur en 14.30 uur wordt het taalhuis gevestigd in de Bibliotheek West Achterhoek aan de IJsselkade in Doetinchem, officieel geopend. Op dat moment is ook de bekendmaking van het meest toegankelijke gemeentehuis.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |