Home » Regionaal » Uitkomst aanbesteding Wmo 2015 bekend

Uitkomst aanbesteding Wmo 2015 bekend

264
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

Het resultaat van de regionale aanbesteding voor nieuwe maatwerkvoorzieningen op grond van de Wmo 2015 is bekend. Ruim 100 partijen voldoen aan de gestelde eisen en komen in aanmerking voor een raamovereenkomst (contract). Dit is ruim voldoende om in de acht Achterhoekse gemeenten zorg te kunnen bieden. Het gaat om de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Oost-Gelre en Winterswijk.

De betrokken aanbieders zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het resultaat van de aanbesteding. Aanbieders die zijn afgewezen hebben tot 28 oktober (20 dagen) de tijd om de gunning juridisch aan te vechten. Als de gunning definitief wordt, sluiten de gemeenten per 1 januari 2015 contracten voor minimaal 1 jaar.

Wmo 2015
De gemeenten krijgen in 2015 extra taken op het gebied van de Wmo. Het gaat om ondersteuning en kortdurend verblijf. Hiervoor moeten de gemeenten overeenkomsten sluiten met de aanbieders van deze ondersteuning en zorg.

Bij ondersteuning gaat het om een door een professional georganiseerde individuele en/of groepsactiviteiten voor burgers met een beperking. Het doel is het bevorderen, behouden of compenseren van de zelfredzaamheid en het voorkomen van een opname in een instelling of verwaarlozing van de burger.

Bij kortdurend Verblijf gaat het om het logeren in een instelling gedurende maximaal 3 etmalen per week voor een burger met een beperking, met als doel het ontlasten van de mantelzorger.

Keuzevrijheid cliënt
Inwoners die zorg nodig hebben vanaf 1 januari kunnen zelf een door de gemeente gecontracteerde aanbieder van hun voorkeur kiezen. Doordat er zoveel partijen gecontracteerd worden, houdt de cliënt maximale keuzevrijheid. Gemeenten maken met aanbieders afspraken over de tarieven, maar niet over hoeveel ondersteuning afgenomen wordt. Daarover maken gemeenten afspraken met de cliënt. Vervolgens is het aan de cliënt om samen met de aanbieder van zijn keuze af te spreken hoe de hulp en ondersteuning ingevuld wordt.

Cliënt houdt ondersteuning
Cliënten die op dit moment ondersteuning hebben en waarvan de indicatie nog doorloopt in 2015, houden recht op deze ondersteuning. Waar mogelijk van de aanbieder die de zorg nu ook verleent. Als de huidige aanbieder na 1 januari 2015 geen contract heeft met de gemeenten, dan zal samen met de cliënt een andere oplossing worden gezocht.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.