Grensoverschrijdend driedaags bezoek en Euregionale samenwerking
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
AALTEN – Op 26 juni brachten Irene en Seth Freilich Stern uit Amerika met hun zoon Josh een bezoek aan Nationaal Onderduikmuseum en de Synagoge in Aalten. Na een zoektocht naar het verhaal bij een aangeboden object waren twee verhalenvangers van het museum haar op het spoor gekomen. Door samenwerking met archivarissen in Bocholt en mensen die de grensstreek goed kennen, was het gelukt de puzzel van het familieverhaal compleet te maken.
Internationaal bezoek op 26 juni 2019, van links naar rechts: Irene Stern en Seth Freilich met achter hen John Breukelaar, Sonja Rexwinkel, Antoinette Baanders en Gerda Brethouwer
Het verhaal is in grote lijnen als volgt. Nadat de familie jarenlang bedreigd en geintimideerd was door de nazi’s, werd na de Kristallnacht van1938 de winkel van de joodse overgrootmoeder, grootouders, oudoom en vader van Irene Stern totaal verwoest. De familie moest uit Bocholt vluchten. Een buurman bracht hen naar Vehlingen en een hulpvaardige man uit Mechgelen hielp hen de grens over. Ze kregen onderdak in Gendringen. Toen de oorlog uitbrak bereikten de familieleden via Enschede hun onderduikplek bij de familie Lansink in St. Isidorushoeve bij Goor. Irenes grootvader en oudoom werden in de oorlog opgepakt en weggevoerd. Zij stierven in Auschwitz. Haar vader Walter met zijn moeder emigreerde na de oorlog naar Amerika.
Irene was vanuit Boston met familie en vrienden overgevlogen naar Bocholt voor de onthulling van de Stolpersteine met daarop de namen van haar in de oorlog omgekomen familieleden.Tijdens de plechtigheid in de Nordstrasse in Bocholt op 27 juni was een gemêleerd Euregionaal gezelschap aanwezig: naast familie en vrienden van Irene uit de VS en Israel en een zoon van de familie Lansink met echtgenote waren dat burgemeester Peter Nebelo van Bocholt (die samen met Irene de onthulling deed) en vertegenwoordigers en leerlingen van het St. Georg-Gymnasium. Voorts waren aanwezig archivarissen uit Bocholt en vertegenwoordigers van Nationaal Onderduikmuseum Aalten, de Stichting Synagoge Aalten en het Grenslandmuseum Dinxperlo. Vooral voor Irene was het een dag met emotionele momenten.
Op initiatief van verhalenvanger Sonja Rexwinkel kon de familie de dag na het leggen van de Stolpersteine de grensroute lopen, die de voorouders in 1938 hadden gevolgd. Alles viel voor hen op z’n plek, die tocht van tachtig jaar geleden.
De familie heeft het programma van deze drie dagen eind juni ervaren als zeer bijzonder en indrukwekkend.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |