Home » Aalten » Gouden Grensverhalen beleven in Onderduikmuseum Markt 12

Gouden Grensverhalen beleven in Onderduikmuseum Markt 12

271
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

AALTEN – Op zaterdag 8 april wordt een grensoverschrijdende VERHALENDAG georganiseerd in het Onderduikmuseum in Aalten. Hiermee haakt het museum aan bij de Nationale Museumweek (4 t/m 9 april 2017) die dit jaar ‘Ons Echte Goud’ als thema heeft. Het museum werkt verder samen met Euregio-History.net waar de verschillende grensverhalen worden opgetekend en bewaard. Van 10-16 uur staan diverse verhalenvertellers en verhalenvangers op verschillende plekken in het museum voor u klaar om u te ontmoeten. Zij vertellen u over de typisch Aaltense Gängeskes, de Stolpersteine, het gebrandschilderde Oosterkerkraam, over het onderduiken en verzet tijdens WOII, de textielindustrie, de unieke hoornindustrie en de archeologie. Wij roepen iedereen in de omgeving op om te komen met eigen verhalen, foto’s en voorwerpen over het wonen en werken in de grensstreek.

De toegang tot het museum is deze dag gratis, een vrije gift is welkom en er zijn versnaperingen te verkrijgen.

Verhalenvangers
Op verschillende plekken in de drie gebouwen: het Onderduikmuseum, Frerikshuus met oude dorpsboerderij en de tentoonstellingszaal zijn mensen om u mee te nemen in de geschiedenis van Aalten en de grensstreek. Zo hoort u meer over de agrarische geschiedenis, de zo unieke hoornindustrie van Aalten en Bredevoort (Dutch Button Works) of de textielindustrie die zo belangrijk was voor de ontwikkeling en groei van Aalten. Bijzonder zijn de verhalen uit de oorlog. De verhalenvangers vertellen u graag welke bijzondere geschiedenissen zij hebben opgetekend dankzij de medewerking van velen.

’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging – verhalen van mijn vader, – is de titel van het boek, dat reeds de 2e druk beleeft en in een beperkte oplage in het museum weer te koop is voor € 16,50. Auteur Gerrit Hendrik van Eerden zal deze dag ook aanwezig zijn. Marian Nijman zal op de zolder o.a. verhalen over Piet en Heleen (Tante Riek) Kuipers-Rietberg en ds. Slomp alias Frits de Zwerver over hun rol bij de oprichting van de LO, de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers.

Oorlogsgetuigen
Er zijn nog enkele oorlogsgetuigen, tevens verzetsmensen, die hun verhaal kunnen vertellen. Als het die dag mogelijk is zullen zij aanwezig zijn. We noemen Anna – destijds 15 jaar oud – op de boerderij die toevluchtsoord was voor arbeidsweigeraars, de Rus Iwan en ongeveer 25 Franse vluchtelingen en vliegeniers.
Jenny Smit-Kempink, als klein meisje opgegroeid in het pand Markt 12, zal haar verhaal doen, evenals Evert de Niet uit Scheveningen en het verhaal van Joop Levy zal op video worden getoond.

Oproep Grensverhalen
De verhalenvangers staan klaar om uw grensverhalen (van toen en van nu) op te tekenen. Neemt u ook foto’s of voorwerpen mee uit uw bezit die het verhaal vertellen van wonen, leven en werken in onze mooie grensstreek. Graag zullen wij die samen met u bekijken en bespreken. Ook Duitse verhalen of verhalen over de uitwisseling met onze Duitse naobers zijn zeer welkom.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.