Home » Lichtenvoorde » Careaz Thuiszorg en SKB zetten meer Google Glasses in

Careaz Thuiszorg en SKB zetten meer Google Glasses in

333
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

WINTERSWIJK – In tegenstelling tot berichten over de consumentenmarkt, wordt de Google Glass in de zakelijke en medische wereld nog volop gebruikt. In Nederland zijn de afdeling Wondzorg van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en zorgorganisatie Careaz pionier op het gebied van thuiszorg met de innovatieve bril. Na de start met één Google Glass in januari 2014, zijn beide organisaties inmiddels overtuigd van de toegevoegde waarde en hebben onlangs drie extra brillen aangeschaft.

De overheidsuitgaven aan zorg zijn bijna nergens zo hoog als in Nederland. Het verlagen van de zorgkosten is dan ook een speerpunt van het kabinetsbeleid. Omdat SKB en Careaz bij willen dragen aan deze maatschappelijke opdracht, vond in januari 2014 een experiment plaats waarbij verpleegkundige Ellen Wolterink van Careaz een patiënt thuis bezocht en met “Google Glass” een wond verzorgde. Wondverpleegkundige Wendy Roelofsen van het SKB keek via een live beeld- en geluidsverbinding op haar beeldscherm mee. Zo kon zij zelf de wond beoordelen en instructie geven over de verzorging. Een unieke, innovatieve ontwikkeling waarbij op afstand adequate zorg wordt verleend en kosten worden bespaard.

Cliënten enthousiast
Na het geslaagde experiment kreeg dit innovatieproject een vervolg. Inmiddels zijn zestien cliënten die wondzorg nodig hebben veelvuldig behandeld. Cliënten geven aan even goede zorg te ontvangen en vinden het een winstpunt dat ze niet naar het ziekenhuis hoeven, terwijl de zorg toch onder supervisie van de wondpoli staat. Het aantal polikliniekbezoeken nam maar liefst met 70% af.

Meer brillen, meer soorten zorg
Door positieve reacties van zowel de professionals als de cliënten was het voor Careaz en het SKB een makkelijke beslissing om verder te gaan op de ingeslagen weg en de zorg zelfs uit te breiden. Met de aanschaf van drie extra Google Glasses wordt het niet alleen mogelijk meer cliënten, maar ook cliënten met bijvoorbeeld een stoma of een diabetische voet op dezelfde manier zorg te geven.

Eenvoudige werkwijze
Hoe werkt een consult met Google Glass nu eigenlijk? De ziekenhuisverpleegkundige maakt op het afgesproken tijdstip via de computer of tablet contact met de verpleegkundige die bij de patiënt thuis is. Een live beeld- en geluidsverbinding is het gevolg. De verpleegkundigen ‘aan beide zijden’ maar ook de cliënt kunnen vervolgens met elkaar communiceren. Voor meer informatie over zorg met de Google Glass kunt u op maandag, dinsdag of donderdag bellen met Wendy Roelofsen van het SKB via het telefoonnummer: 0543 – 54 45 23.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.