‘De Berkel in Beeld’: fotografie-project voor kinderen en ouderen
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
EIBERGEN – De leerlingen van groep 8 van de Menno ter Braakschool uit Eibergen én bewoners van de Meergaarden uit dezelfde plaats hebben samen een bezoek gebracht aan museum De Scheper. Dit bezoek is een onderdeel van het fotografie-project ‘De Berkel in Beeld’ waarin generaties worden samengebracht om naar de Berkel van toen en van nu te kijken.
Door: Kyra Broshuis
De Berkel in Beeld
Projectleider Harry ten Brinke is enthousiast: “het thema ‘De Berkel in beeld’ is een mooi onderwerp om generaties bij elkaar te brengen. Vorige week hebben we een introductieles verzorgd voor beide groepen en vandaag zijn we gezamenlijk op bezoek in museum De Scheper waar we oude foto’s van de Berkel bekijken. De leerlingen en bewoners gaan over een aantal weken zelfs foto’s maken van de Berkel op dezelfde locaties als deze foto’s ooit zijn genomen. Hiervoor hebben we de samenwerking gezocht met de Berkelzomp en de Stichting Eibergse Molens.” Voordat er zelf gefotografeerd wordt, worden er een fotografielessen gevolgd die gegeven worden door professioneel fotograaf Joop Koopmanschap.
Een inspirerend verteller
De heer Herman Scheper van het gelijknamige museum is een inspirerend verteller die zowel de leerlingen als de ouderen weet te boeien met zijn verhalen. De vondsten uit vroegere tijden die in het museum te zien zijn, geven aan dat Eibergen al in 2500 voor Christus bewoond werd. De plaatsen die door Scheper worden beschreven zoals ’t Vunderink, de oude spoorbrug en een boerderij uit 1200 helpen de communicatie tussen de twee doelgroepen op gang. “Kiek, dee leu van die boerderi’je heb ik wal e’kend”. “Hey, dat is nu de apotheek!”
Menno ter Braak
Ook het geboortehuis van Menno ter Braak, naamgever van de school, komt ter sprake. “Waar nu de bibliotheek is daar stond vroeger dit huis, daar is Menno ter Braak geboren. En herkennen jullie dit hotel?” De leerlingen kennen het wel degelijk. “Dat is nu een makelaarskantoor.”
De bewoners vertellen de leerlingen over de overstromingen van de Berkel in 1946 en in 1963 en leggen uit dat de Berkel altijd heel belangrijk is geweest voor Eibergen. Herman Scheper neemt de groepen mee naar de schrijverskamer in het museum. “Kijk, hier staan de boeken van Willem Sluyter. Hij schreef in het Nederlands wat heel bijzonder was voor die tijd. Bijna alles werd in het Latijn geschreven. Deze boekjes zijn de hele wereld over gegaan.”
Interactie tussen de generaties
Het is een leerzame en gezellige ochtend in De Scheper. De groepen zien elkaar binnenkort weer, zo vertelt Harry ten Brincke. “Eerst voor de fotografielessen en daarna gaan we de foto’s maken, ook vanaf de Berkelzomp. Het is fantastisch dat de interactie tussen de generaties zo goed op gang komt. Dat is precies wat we graag willen.”
Bijeenbrengen van generaties
In het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek hebben 8 gemeenten in de Achterhoek de ambitie uitgesproken dat zij erfgoed, kunst en cultuur steviger willen inzetten als pijler van de ruimtelijke en economische kwaliteit. Een van de projecten is ‘Structurele Cultuurparticipatie’. Dit project richt zich op het bijeenbrengen van generaties. De Berkel in Beeld is hier een onderdeel van.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |