Home » Regionaal » Afvalscheiding in Bronckhorst scoort goed

Afvalscheiding in Bronckhorst scoort goed

268
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst scoort bovengemiddeld op het gebied van afvalscheiding en -inzameling. Ieder jaar worden gemeenten in Nederland met elkaar vergeleken op het gebied van afvalscheiding en -inzameling, de zogenaamde benchmark voor huishoudelijk afval. Onlangs verscheen de nieuwe afvalbenchmark, met cijfers tot en met 2016. Op alle punten scoort de gemeente Bronckhorst bovengemiddeld goed.

Wethouder Jan Engels van afval en duurzaamheid is blij met de resultaten: “We springen er positief uit in vergelijking met andere gemeenten. Ook hebben we de doelstelling van 75% afvalscheiding in 2020 nu al gehaald”.

Minder milieudruk
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat Bronckhorst een hoog scheidingspercentage heeft van 78%. In 2016 werd in Bronckhorst gemiddeld 87 kilo restafval per inwoner per jaar ingezameld. Veel minder dan in vergelijkbare gemeenten, daar bedroeg de ingezamelde hoeveelheid jaarlijks 163 kilo per persoon. Minder restafval betekent minder CO2-uitstoot en dus minder milieudruk. Ook zorgt het voor meer hergebruik van grondstoffen. Verder scoren de gescheiden inzamelingen van pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken), oud papier en glas in de gemeente Bronckhorst bovengemiddeld.

Voedselverspilling
Uit de jaarcijfers van 2017 blijkt dat de hoeveelheid restafval inmiddels zelfs al verder is gedaald van 87 kilo naar 74 kilo per inwoner per jaar. Mooi nieuws dus, maar er is nog verdere verbetering mogelijk. Het afvalbeleid van de gemeente is erop gericht om de hoeveelheid restafval in 2020 te hebben verminderd naar 55 kg per inwoner per jaar. Speerpunt voor komende jaren is het verminderen van voedselverspilling en het gescheiden inzamelen van groente, fruit- en etensresten. Nu verdwijnt dit nog veelal in het restafval. Ook zal het zelf wegbrengen van restafval naar ondergrondse containers worden gestimuleerd.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.