Achterhoekse gemeenten en provincie starten breedbandbedrijf
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
DOETINCHEM – Tien gemeenten starten met de provincie Gelderland een breedbandbedrijf voor de aanleg van breedband in het buitengebied. Bewoners buiten de bebouwde kom krijgen hierdoor betere toegang tot het internet. De wethouders van tien Achterhoekse gemeenten en gedeputeerde Van Dijk van de provincie ondertekenden hiervoor vandaag een intentieverklaring. Het is een unicum voor Nederland.
Nut
Een goed breedbandnetwerk geeft inwoners toegang tot snel internet en zo tot bedrijfsmatige diensten, onderwijs en zorg op afstand. “Breedband in het buitengebied is van groot belang voor de leefbaarheid maar ook voor de groei en innovatie van economie. Met dit breedbandbedrijf versnellen we de aanleg in het buitengebied “aldus gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Doesburg en Lochem hebben daarom met de provincie de handen ineengeslagen. Han Boer, wethouder Breedband van de gemeente Berkelland: “Niet alleen voor bedrijven is breedband van levensbelang. Om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen is breedband ook onmisbaar. Het internet biedt bijvoorbeeld volop contactmogelijkheden tussen zorgprofessionals en cliënten. Zo maken wij zorg op afstand mogelijk”.
Rol van de overheid
Een poging van de provincie om de markt te interesseren voor dit project liep eerder dit jaar op niets uit. Er waren drie geïnteresseerde kandidaten, maar die konden of wilden niet aan de eisen voldoen. Jan Jacob van Dijk: “De markt pakt haar verantwoordelijkheid niet. Dat is de reden voor ons als publieke partijen om de middelen en menskracht samen te brengen voor de aanleg en exploitatie in onrendabele gebieden”. De provincie legt zo’n 32 miljoen euro in, de gemeenten samen 25 tot 30 miljoen. Hiermee kan het breedbandbedrijf opdracht geven voor de aanleg van het netwerk in het buitengebied. Boer: ”Voorwaarde is wel dat meer dan de helft van de inwoners in het buitengebied mee doet”.
De intentieverklaring van 28 november wordt half december gevolgd door besluitvorming van de colleges van B&W en GS. Gemeenten inventariseren de vraag naar breedband in het buitengebied, zodat het breedbandbedrijf het netwerk vanaf de zomer van 2015 kan aanleggen. Dit gebeurt op basis van de bereidheid van bewoners van het buitengebied. Het is daarna beschikbaar voor aanbieders van diensten. Er is uitgebreid onderzoek gedaan om te voorkomen dat er sprake is van staatssteun of het verdringen van de markt. Met de aanleg van breedband in het buitengebied dagen de overheden ook marktpartijen uit om vervolgens versneld de zogenaamde grijze gebieden te ontsluiten met glasvezel.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |