Home » Doetinchem » 30e editie van de Achterhoekse Almanak
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

In 1985 verscheen de eerste Achterhoekse Almanak. Nu de 30e jaargang. Het kleine boekje is er in de loop van de jaren alleen maar dikker op geworden. De uitgave voor 2015 heeft 256 bladzijden. Deze zijn gevuld met traditionele informatie, zoals over de maandkalender met uitvoerige beschrijvingen van de natuur. En met uitgebreide astronomische informatie, van oorsprong van belang voor boeren en vissers. Voor degene die gewassen wil verbouwen volgens de stand van de maan is er in de almanak een tabel van de maanstanden in 2015 opgenomen. Daarnaast bevat de almanak informatie over gemeenten en organisaties in ons gebied.

Bijzondere verhalen
Ook dit jaar zijn er in de Achterhoekse Almanak weer bijzondere streekhistorische verhalen opgenomen. De veelzijdig ontwikkelde volkskundige en streekhistoricus Hendrik Willem Heuvel wordt belicht door Gelderlanderjournalist Henk Harmsen en Heuvelkenner Derk Jansen. Van de hand van pophistoricus Peter Groeskamp is er een artikel over de popmuziek en jeugdcultuur in de jaren ’70. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de geschiedenis van de almanak. Het verschijnsel almanak dateert uit de Middeleeuwen. In een tijd waarin weinig mensen nog maar konden lezen en schrijven was het belangrijk om met prenten bepaalde informatie over te brengen. In de loop van de tijd werden deze prenten steeds meer vervangen door teksten. De illustraties in de Achterhoekse Almanak, zoals in het hoofdstuk over de tuinkalender, getuigen van deze traditie. Steven H. van den Brand verluchtigde de informatie met prachtige tekeningen, zoals hij al vele jaren doet, aldus eindredacteur Peter Bresser. Voor het streektaalgedeelte is André van Gessel verantwoordelijk. In zijn verhaal ‘Opschudde’ beschrijft hij in ’s Heerebargs dialec zijn voorliefde voor oude begraafplaatsen en pleit hij voor het behoud van oude graven op ‘dooienakkers’. Nieuw aan deze editie is de samenwerking met het Achterhoeks Planetarium Toldijk.

De Achterhoekse Almanak wordt in een oplage van 3650 stuks uitgegeven door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in samenwerking met de Mr. H.J. Steenbergen-Stichting en is vanaf 16 oktober te koop in de boekwinkel van het Erfgoedcentrum en bij de meeste boekwinkels in de Achterhoek en Liemers voor € 4,95.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.