Home » Politiek » Raadsblog van D66 Oost Gelre
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

[su_pullquote]Regenboogvlag, meldpunt bijstandsfraude en bouwen en sporten [/su_pullquote] D66 Oost Gelre heeft de raadsvergadering van dinsdag 15 oktober aangegrepen om enkele onderwerpen in het vragenuur te stellen aan het college. Dit keer gingen de vragen over de regenboogvlag die op de internationale Coming Out Day niet bij het gemeentehuis hing, tot verbijstering van een aantal inwoners. Verder heeft Jerry van der Meulen namens de gehele fractie van D66 Oost Gelre vragen gesteld over het meldpunt voor bijstandsfraude waar de Volkskrant onlangs over berichtte.

Volgend jaar komt de regenboogvlag weer uit de kast
Op 11 oktober is het ieder jaar Coming Out Day. Een dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor acceptatie van homoseksualiteit en genderidentiteit. Eigenlijk een dag die aandacht vraagt voor het feit dat je jezelf mag zijn, ongeacht van wie je houdt of of je je wel happy voelt als je niet in het keurslijf van “man” of “vrouw” past. Jezelf kunnen zijn, dat is een groot goed waar D66 al hel lang voor inzet. Dat de vlag dit jaar niet wapperde, was dan ook een gemis en dat vroeg om een vraag in het vragenuur, want net als D66 Oost Gelre, draagt het College ook al jaren uit dat je in Oost Gelre jezelf kunt zijn.
Wethouder Hoenderboom stond uitgebreid stil bij onze vraag en gaf aan dat er intern een misverstand was geweest en dat daardoor de vlag per ongeluk niet trots aan de vlaggenmast hing. Dat gaat niet meer gebeuren, dus volgend jaar komt de regenboogvlag gewoon weer uit de kast.

Klikken over iemand met een uitkering
Onze tweede vraag ging over het meldpunt bijstandsfraude waar de Volkskrant over publiceerde in de zaterdagkrant van 5 oktober. Oost Gelre stond hoog in het lijstje en dat terwijl wij niet eens wisten dat er een meldpunt was. En die is er ook niet, verzekerde de wethouder ons. De gemeente heeft geen telefoonnummer of meldpunt in het leven geroepen waarop mensen aan de gemeente of de sociale dienst kunnen vertellen over wat de bekenden misschien niet helemaal binnen de regels doen. We kwamen als gemeente hoog op het lijstje omdat er mensen spontaan het nummer van de sociale dienst of de gemeente bellen of een brief schrijven om te vertellen over die buurman die stiekem samenwoont en daarom geen recht meer heeft op een uitkering of iemand die op een andere manier te soepel omgaat met de regels en dat niet zelf vertelt aan de sociale dienst.

We hebben in onze gemeente dus geen meldpunt nodig, we verlinken onze buren gewoon graag uit onszelf, voordat we elkaar gewoon in de ogen kijken en zeggen: “Goh, buurman, waar doe je het allemaal van? Wist je dat je dat moet melden bij de sociale dienst? Je kunt er problemen mee krijgen als je het niet meldt en ze komen erachter!”

Ondermijning noemt de wethouder het, als mensen bewust de sociale dienst oplichten. En dat is dus fraude en dat mag niet. En dat vinden wij ook, maar wordt het vertrouwen in de mensen onderling wel vergroot als mensen eerst verklikt worden en ze worden gekort op hun uitkering, terwijl er niet altijd kwade opzet achter zit? Of de regels waren helemaal niet duidelijk. Wordt het vertrouwen in de samenleving van Oost Gelre vergroot, als ze weten dat de buren hen in de gaten houden?

Ons standpunt: vertrouwen voorop, elkaar respectvol aanspreken bij twijfel. We zijn allemaal mensen en we zijn ‘naobers’, dus dan ben je er voor elkaar ook voor de onderlinge controle en elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden.

Bouwen in de kleine kernen
Raadsbreed werd de Ruimtelijke verkenning wonen kleine kernen aangenomen. De samenspraak tussen de dorpsbelangenorganisaties, de inwoners en de gemeente werden geprezen. Alle fracties waren gecharmeerd van de aanpak en wilden eigenlijk alleen maar toevoegen: voer de plannen zo snel mogelijk uit, laat mensen hun handen uit de mouwen steken en laat ze de plannen waar men het met elkaar al over eens is gewoon gaan doen! Hoe sneller hoe beter.

De Tiny houses werden ook door een aantal partijen omarmd. De tijdelijkheid en het voorzien in een woningbehoefte. Door een andere fractie werd aan Jerry nog de vraag gesteld voor welke leeftijdscategorie de Tiny Houses dan beschikbaar zouden moeten komen. Maar waarom zou je aan een behoefte een leeftijdsgrens hangen? Als iemand op een leuk stukje grond een duurzaam tijdelijk Tiny House wil zetten en daar wil wonen, wie zijn wij als gemeente dan om te zeggen: “Sorry, te oud, of te jong?”
Die behoefte, daar hameren we al jaren op: bouwen naar behoefte en niet voor leegstand. Huizen die nu aan de eisen en behoeftes voldoen, hoeven dat over 15 of 20 jaar niet meer te doen. En als niemand over 15 of 20 jaar nog zit te wachten op Tiny Houses, dan zijn ze toch zo weer weg.

Sporthal
De sporthal bij het Marianum houdt al langer de gemoederen bezig in de gemeenteraad, maar ook in de gemeente en op de sociale media. Te duur, te onlogisch voor die paar gebruikers die hebben gezegd daar te zullen gaan sporten, het past niet in de bezuinigingen die ons te wachten staan, maar de veiligheid van de huidige sporthal dan? We hebben gevraagd naar de sportvisie, want die ligt er al sinds 2014. De wethouder benadrukte dat hiervoor al gesprekken zijn met de sportverenigingen om daar een nieuwe visie voor op te stellen.

Sporten vinden wij belangrijk. Bewegen is goed. Een sportvoorziening bij het Marianum vinden wij een must. We hebben daarom ingestemd met dit voorstel met daarbij de oproep om niet buiten de begroting te gaan.

Fractie D66 Oost Gelre:
Jerry van der Meulen, Linda van der Berg, Jarno Hilge
Contactgegevens: l.vanderberg@oostgelre.nlr.vandermeulen@oostgelre.nlj.hilge@oostgelre.nl


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.