Bio-knaller!
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
In de raad van 2 februari jl. stond het burgerinitiatief ‘landbouw’ centraal. Of liever gezegd: de wijze van landbouw; de traditionele of de biologische manier. Maar of in deze discussie de wijze waarop met elkaar gecommuniceerd wordt nu zo wijs is, is maar zeer de vraag. Het CDA denkt van niet!
Wat eten we vandaag?
Het CDA staat van oudsher bekend als een partij die de landbouw zeer belangrijk vindt. Dat vinden we omdat de landbouw het ons zo gewaardeerde Achterhoekse coulisselandschap heeft gemaakt en onderhoudt, de landbouw een belangrijk aandeel heeft in onze lokale en regionale economie (20%), de landbouw een onmisbare schakel is voor de leefbaarheid van het platteland én…..dat we door de landbouw elke dag aardappelen, groente, vlees, eieren, brood, fruit, kaas en melk kunnen nuttigen.
Daar gaan we niet over!
De landbouw verandert snel. Door de wereldmarkt verdwijnen veel boerenbedrijven en diegene die blijven moeten aan schaalvergroting doen om hun hoofd boven water te houden. Je krijgt daardoor minder maar wel grotere bedrijven. Dat is nu eenmaal een feit! Ook beseft de landbouwsector dat het duurzamer kan en moet en wordt er hard gewerkt om bijvoorbeeld het dierenwelzijn verder te verbeteren. Alleen, ook hier geldt weer: je kunt duurzaamheid op verschillende manieren bedrijven en bereiken met ieder hun eigen verdienmodel. De een doet het door principieel te kiezen voor biologische landbouw. De ander doet het door te kiezen voor traditionele landbouw maar daarbij wel de nieuwste innovatieve technologieën toe te passen. Hiermee wordt de uitstoot van fijnstof en ammoniak fors verminderd hetgeen per saldo veel milieuvoordelen oplevert. De keuze voor het een of het ander is aan de individuele ondernemer. Daar gaan wij als politiek niet over! Voor beide vormen van duurzame landbouw heeft het CDA veel sympathie.
Goede buur
Natuurlijk moet de wijze van (duurzame) landbouw voldoen aan de Europese, nationale, provinciale en gemeentelijke beleidskaders. Maar wanneer dit het geval is, mag en kan de ondernemer er op vertrouwen dat zijn/haar ondernemingsplannen tot uitvoer gebracht kunnen worden. Het burgerinitiatief had tot doel om bestemmingsplannen in de raad te behandelen en daardoor het aantal conflicten te verminderen. Het CDA is van mening dat het tegenovergestelde bereikt wordt, wanneer dit het geval zou worden. Dit leidt tot polarisatie en komen de mensen verder van elkaar af te staan. Dat hebben we nu ook gezien. Er wordt niet meer met je gepraat, maar over je. Het CDA heeft de oproep gedaan om met elkaar in gesprek te gaan. Immers een goede buur, is beter dan een verre vriend! In onze ogen kunnen beide vormen van duurzame landbouw uitstekend naast elkaar plaats vinden, zelf op een paar honderd meter afstand van elkaar. Met respect en ruimte voor elkaar. Want anders dan gaat het, in negatieve vorm, ‘knallen’. En dat levert alleen maar verliezers op!
Fractie CDA Oost Gelre:
Theo Donderwinkel 0544-376566
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Toon Hulshof 06-50227949
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Yvonne Winkel 0544-353282
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |