Home » Wandeling door natuurpark De Leemputten

Wandeling door natuurpark De Leemputten

330
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

GROENLO/ZWOLLE – Binnen het project Steenrijk wordt aandacht besteed aan de leemputten in de buurtschap Zwolle en haar rijke geschiedenis. Deelnemers zijn de leerlingen uit groep 5 t/m 8 van RK basisschool Antonius Lievelde en basisschool Antonius Vragender. Daarnaast doen ook grootouders mee en leden van de KBO’s in Vragender en Lievelde.

Activiteiten
Het project ging van start met een bezoek aan museum De Scheper in Eibergen, waar de expositie “Steengoed! Gebakken in Eibergen” werd bekeken. De tweede activiteit was een wandeling, afgelopen week, door het natuurpark De Leemputten in de buurtschap Zwolle. De excursie door de natuur werd geleid dor IVN gids Harrie Overkamp. Hij vertelde op enthousiaste wijze over de planten en dieren in het park. Leuke bijkomstigheid is dat Harrie, zoon van de laatste directeur van de Groenlose Steenfabriek, ook initiator is van het natuurpark ‘De Leemputten’. Door zijn achtergrond kwam ook de geschiedenis rond de leemwinning daardoor ruimschoots voor het voetlicht.

Beelden
De geschiedenis rond de leemputten wordt ook nog met beeld ondersteund. Zwollenaar Willie Gelinck bezoekt de scholen met oude foto’s vanaf 1900. De foto’s laten zien hoe de leem werd gewonnen vanaf het begin van de twintigste eeuw tot 1975, het jaar dat de steenfabriek werd gesloten.

Kunstwerken en expositie
Uiteindelijk is deze mondeling overgeleverde geschiedenis inspiratie en bron voor het maken van een groot kunstwerk, een dorp van klei en leem aangetast door de tand des tijds. Een ruïne dorp met torens en kantelen, met (leem) putten en een kerk. Er wonen geen mensen in maar dieren zoals het geval is bij de leemputten. Het dorp en de foto’s van Willie Gelinck zijn uiteindelijk te zien tijdens een expositie. Informatie hierover volgt.

Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact.

Foto: PR


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.