Home » Lichtenvoorde » ‘Vrijwilligers steken handen uit de mouwen tijdens NL DOET

‘Vrijwilligers steken handen uit de mouwen tijdens NL DOET

440
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

LICHTENVOORDE – “Als je kunt lezen word je gelukkig want taal geeft je kracht. Lezen is een voorwaarde voor werk.” Dit laatste gezegde van Ellen Bakker is een geuzennaam geworden voor haar ‘Stichting Lezen werkt’, voor wie Ellen de voorzitter is. Ze grijpt de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NL DOET op zaterdag 19 maart aan, voor een groots leesfeest in het Wentholtpark in Lichtenvoorde. En dat alles om het lezen en taal te bevorderen.

Het hele Wentholtpark zal oranje gekleurd zijn omdat de leukste vrijwilligersklus van Nederland ingegeven is door het Oranjefonds. Burgemeester Heijman van Oost Gelre gaat een uur lang voorlezen uit het boek ‘Mr Finney en de wereld op z’n kop’ van prinses Laurentien. “Het is gewoonweg prachtig dat onze burgemeester zich enthousiast inzet voor lezen en taal. En ook prinses Laurentien is een fantastisch persoon die zich inzet voor lezen en laaggeletterdheid in een welvarend land als Nederland aan de kaak te stellen”, vertelt de voormalig basisschoolleerkracht spontaan. Sinds de uitgave van ‘Het Boek van Ferry’ van de stichting zijn er deuren geopend om laaggeletterdheid met financiële steun aan te pakken. Ferry is een Lichtenvoordse jongen met een verstandelijke beperking die al meer dan tien jaar bij het taalbureau van Ellen Bakker taallessen volgt. Ellen noemt de beperking ‘anders begaafd’. Ferry kan nu functioneel lezen, heeft een baan gekregen bij Formido en omdat hij leest, heeft hij zijn rijbewijs gehaald. Bakker is blij met het sponsorgeld van de Rabobank en enkele andere ondernemers om het Leestfeest te organiseren. “We hopen zaterdag op een mooi voorjaarszonnetje. Er is een educatieve route door het park uitgezet om tevens het nieuw aangelegde Wentholtpark een beetje te verkennen. Het alfabet bepaalt de weg. De letter ‘A’ staat geschreven bij het schoolplein van het Marianum. De ‘A’ van ‘Ariëns’ (red. de naam van het voormalige LTS-gebouw), ‘Arriveren’, ‘Aankomst’. De ‘B’ is van Bijenstal, die er nog niet zo lang staat. En de ‘L’ is van ‘Lachen’, ‘Lopen’ en ‘Leesplein’. De plek waar de burgemeester Heijman gaat voorlezen.”  Een gesprek met Ellen Bakker betekent stilstaan bij elk woord dat er gesproken wordt en praten over de verbeelding van letters. “‘Open’ is een prachtig en sterk woord: ‘Open discussie’, ‘open deur’, ‘laten we open kaart spelen’, was de titel van de Week van de Alfabetisering in 2010 en ‘open park’, want met het Leesfeest is het Wentholtpark open voor iedereen. Het is prachtig dat enkele dames van de KBO en het Marianum deelnemen aan het Leesfeest in het park. De KBO-dames lezen levensverhalen en verhalen in het dialect voor. Enkele leerlingen vervullen hun maatschappelijke stage. Maar ik kan er nog steeds enkele gebruiken voor de zaterdag”, vertelt ze enthousiast. “En zo is het organisatorische verhaal over de leuke klus voor NL DOET van het Oranjefonds een beetje rond. Je moet het gewoon doen!”  

Ellen verhaalt: “Lezen is leuk en onze bibliotheek moet blijven. De bezuiniging moet de politiek absoluut niet willen. Want lezen gebeurt overal en niet alleen op school! Laaggeletterden zijn laag of nauwelijks opgeleid. Hooggeletterden zijn hoog opgeleid en hebben goed betaalde banen. De stichting wil juist de laaggeletterden kansen geven voor een goede, jonge toekomst. Neem nu Ferry. Eigenlijk heeft hij nooit leren lezen. Maar gelukkig had hij ouders die ervoor zorgden dat hij leerde lezen. Maar ook zomaar een taalbureau inschakelen is een kans die niet iedereen krijgt. Vaak is de omgeving ook  laaggeletterd en blijft de ontwikkeling van een jong iemand steken in de vicieuze cirkel van het leven. Van lezen wordt je gelukkig en taal geeft je kracht en tenslotte ook macht. Als je kunt lezen kun je ook beter praten en hoef je jezelf niet opgesloten te voelen in jezelf. Kijk maar naar mij? Ik heb dyslexie overleefd en kletst voortdurend over lezen. Ik schreeuw het met de anderen van de stichting zelfs uit als het gaat over leeshandicaps en kansen om te lezen. Dit is wat onze stichting ‘Lezen werkt’, voor ogen heeft: lezen op allerlei creatieve manieren bevorderen. Waar het maar kan. Zaterdag dus in het Wentholtpark met een Leesfeest.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.