Symposium 250 jaar grens
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
GROENLO – In het kader van ‘250 jaar Grens’ vindt er op zaterdag 24 september een Euregionaal symposium plaats in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Experts op het gebied van historie, cultuur en industrie en een aantal jongeren gaan dan in op de vraag ‘Wat verbindt de Nederlandse en Duitse inwoners van onze regio al 250 jaar?’
De organisatie is in handen van een werkgroep onder auspiciën van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland. Het symposium is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland, de Duitse gemeentes Bocholt, Borken, Sudlohn-Oeding en Vreden en de gemeentes Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.
Toekomstvisie
Insprekers gaan niet alleen in op de geschiedenis van de grens, maar richten de blik ook nadrukkelijk op de toekomst. “Hoe denkt u over het leven, leren en werken in de grensstreek?”, zo wordt gevraagd in de uitnodiging, waarmee mensen worden opgeroepen hun visie te geven, ideeën uit te wisselen en grensoverschrijdende contacten te leggen of te onderhouden. De presentatie is in handen van Melany Lohmann uit Bocholt en Tom Lamers uit Aalten. Na een welkomstwoord van Ton Lansink, Consul-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Düsseldorf, Annemieke Traag, voorzitter van de Regio Achterhoek en Silke Sommer, Erste Stellvertretende Landrätin des Kreises Borken staan er voor diverse onderwerpen interessante sprekers op het programma.
Sprekers
Historicus Wouter Loeff van de Radboud Universiteit (RU) Nijmegen spreekt over identiteit, Marianum-leerling Naomi Dibbets over Nederlandse en Duitse mode en Fabian Nienhaus, leerling van Gymnasium Burlo laat zijn licht schijnen over ‘jongeren en de grens’. Dr. Timothy Sodmann, voormalig directeur van het Landeskundliches Institut in Vreden, spreekt over cultuur, Prof. Dr. Lucassen van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam belicht het thema arbeidsmarkt en Stan Cortenbach vertelt over het onderwerp studeren; zelf is hij student aan de RU Nijmegen. De directeur van het Textielmuseum in Bocholt Dr. Stenkamp gaat in op de textielindustrie.
Gratis toegankelijk
Iedereen die is geïnteresseerd in de grens en de uitdagingen daarvan, is zaterdag 24 september 2016 vanaf 9.30 uur van harte welkom om de volledig tweetalige bijeenkomst in de Oude Calixtuskerk aan de Mattelierstraat 5 in Groenlo bij te wonen. Deelname is gratis, inclusief lunch, die wordt gelardeerd met een boeiend intermezzo. Aanvang: 10.00 uur. Afsluiting rond 14.00 uur.
Graag vooraf aanmelden via symposium250grenze@mail.bocholt.de
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |