Steenrijk, project over De Leemputten, voortvarend gestart!
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
GROENLO – Vrijdag 1 april is het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek gestart met een nieuw project in de buurtschap Zwolle bij Groenlo. Binnen het thema “De Leemputten” wordt samengewerkt door leerlingen van de Ludgerusschool, de senioren van de soos Zwols Holt en museum De Scheper in Eibergen.
Museum De Scheper
De eerste activiteit binnen het project was een bezoek aan Museum De Scheper in Eibergen op vrijdag 1 april. Leerlingen van groep 5 t/m 8 van de Zwolse basisschool Ludgerus hebben samen met senioren uit Zwolle en Holterhoek de expositie “Steengoed! Gebakken in Eibergen” bekeken. Deze expositie was voor deze gelegenheid speciaal opnieuw ingericht door de medewerkers van het museum. Herman Schepers vertelde op bezielende wijze over de geschiedenis van de leemputten. Oude en nieuwe foto’s, en ook voorwerpen en materialen uit vervlogen tijden, maakten oude verhalen los bij de senioren.
Ook voor de leerlingen was het boeiend om te horen hoe de leemputten zijn ontstaan door het uitgraven van de leem. Harrie Overkamp, zoon van de laatste directeur van de Groenlose Steenfabriek, heeft uiteindelijk het initiatief genomen voor de inrichting van het natuurpark ‘De Leemputten’. Een prachtig natuurgebied blijft daardoor behouden. In het museum was een film te zien waarin Harrie vertelt over zijn beweegredenen.
Wandeling Natuurpark
Vrijdag 15 april gaan leerlingen en senioren onder leiding van Harrie Overkamp een wandeling maken door natuurpark “De Leemputten”. Ook deze excursie zal ongetwijfeld herinneringen oproepen bij de senioren en zorgen voor interactie met de leerlingen. Het museumbezoek en de tocht door het natuurterrein met de leemputten zorgen voor prachtige verhalen die verder worden uitgediept op vrijdagmiddag 22 april. Uiteindelijk is deze mondeling overgeleverde geschiedenis (‘oral history’) inspiratie en bron voor een expositie met kunstwerken, gemaakt van een mix van zand, klei en leem in combinatie met bloemen en materiaal uit het natuurpark zoals oud hout. Bij het vervaardigen van de leemobjecten is beeldend kunstenaar Job Heykamp uit Geesteren betrokken. Op donderdagmiddag 12 mei gaat hij met leerlingen en de senioren aan de slag. De expositie, uitkomst van een prachtige samenwerking tussen jong en oud, wordt begin juni ingericht in de Ludgerusschool.
Informatie over deelname
Senioren uit Zwolle en Holterhoek die mee willen doen aan het project kunnen zich melden bij Harry ten Brinke: 06 484 565 52/ harry@boogiewoogie.nl
Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |