Home » Start Actieplan Achterhoekse Jongeren

Start Actieplan Achterhoekse Jongeren

411
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

[su_pullquote] in samenwerking met onderwijsinstellingen, UWV en Achterhoekse gemeenten[/su_pullquote] LICHTENVOORDE – Ondanks dat de economie groeit, blijft het voor een groep jongeren niet makkelijk om de weg naar werk of school te vinden. Ook in de Achterhoek is dit het geval. Samen met een grote groep betrokkenen uit de Achterhoek is het Actieplan Achterhoekse Jongeren ontwikkeld. Het plan helpt jongeren te werken aan hun toekomst. Om het plan te laten slagen is de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het UWV, ons bedrijfsleven en gemeenten uit de Achterhoek essentieel. Volgende week gaan betrokken partijen tijdens een event met het Actieplan aan de slag bij Prakticon om kennis en ervaringen te delen.

In de Achterhoek wordt al jaren geïnvesteerd in de ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie. Het uitgangspunt in de Achterhoek is altijd: school gaat voor werk en werk gaat voor een uitkering. Alleen is voor sommige jongeren een (vervolg)opleiding niet haalbaar. Dit kan komen door het niveau of persoonlijke omstandigheden.

De feiten op een rij
In de Achterhoek zijn 38.000 jongeren in de leeftijdscategorie 16 tot 27 jaar. Van deze groep heeft het merendeel geen ondersteuning nodig. De grootste groep (64%) volgt een opleiding en 29% is aan het werk. De overige 7% is onderverdeeld in 4% met een uitkering en 3% die geen opleiding volgt, geen werk heeft en ook geen uitkering. Een deel hiervan woont in een instelling of neemt deel aan dagbesteding via de Wmo of WLZ.

Actieplan Achterhoeks Jongeren
De wens is om toe te willen werken naar een gezamenlijke en structurele aanpak voor de ondersteuning aan jongeren. Organisaties en gemeenten in de Achterhoek doen al veel om jongeren in beeld te krijgen en waar nodig te ondersteunen. Alleen kan het ondersteuningsaanbod nog worden verbeterd. Ook is het niet altijd duidelijk waar de ander mee bezig is. “De focus van dit plan ligt op de begeleiding van jongeren naar werk of terug naar school. Als deze stap niet mogelijk is kan volgens organisaties en onderwijsinstellingen dagbesteding een geschikt alternatief zijn.“, aldus wethouder Jorik Huizinga van gemeente Doetinchem.

Behalen doelstelling
“In 2020 gaan alle Achterhoekse jongeren tussen de 16 en 27 jaar naar school, hebben werk of een daginvulling”, dat is de doelstelling die is gesteld met de komst van het plan. Wethouder Jos Hoenderboom van gemeente Oost Gelre vult aan: “Het is een uitdagend doel, maar met de hulp van professionals en buurgemeenten is het haalbaar. Het is fijn dat Achterhoekse gemeenten deelnemen en het belang zien om dit actieplan tot een succes te maken. Het plan zorgt voor verbinding tussen alle bestaande initiatieven. Door samen te werken kunnen we elkaar versterken. Iedereen wil een extra tandje bijzetten om de jongeren te helpen die het nodig hebben, want daar doen we het voor. Nu het plan er ligt is het tijd voor actie.”

Stimuleren samenwerking
“Voor het goed en gedegen kunnen uitvoeren van het plan, is in ieder geval voor de komende drie jaar ondersteuning vastgesteld. Zo kunnen we ons focussen op het realiseren van het actieplan en gewenste resultaten halen”, aldus wethouder Hoenderboom. Een belangrijke aanzet daarvoor is half oktober waar alle organisaties samen komen bij Prakticon in Doetinchem. Prakticon is een van de deelnemers van het plan. Hier krijgen ze informatie over het plan en er is ruimte om kennis en ervaringen te delen. De uitkomsten van deze bijeenkomst worden gebruikt om het actieplan verder vorm te geven.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.