Home » Groenlo » Leerlingen zien techniek en kunst bij De Smidse

Leerlingen zien techniek en kunst bij De Smidse

299
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

GROENLO- De leerlingen van groep 7 en 8 van de Watermolenschool uit Groenlo hebben een bezoek gebracht aan Machinefabriek De Smidse op Den Sliem in Groenlo. Na afloop van de rondleiding in het bedrijf kregen ze ter plekke een workshop ‘etsen’ van kunstenaressen Laura Casas Valle en Charlotte Ponjeé. Dit alles in het kader van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek.

Historie
Directeur Peter Janssen laat de leerlingen vol trots zijn bedrijf zien en vertelt over de historie van De Smidse. “Het is al een heel oud bedrijf want het stamt uit 1891. Toen startte de familie Huijskes een smederij, ook wel smidse genoemd, aan de Lepelstraat in Groenlo. Destijds maakten ze daar vooral hoefijzers en gereedschappen voor de agrariërs. In meer dan 100 jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een machinefabriek.” Dat dat iets heel anders is dan een fabriek waar ze machines maken, is voor veel leerlingen totaal nieuw. “We maken hier geen machines maar we maken producten mét machines.”, zo legt Janssen uit. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van afsluiters. “Net zoals de kranen bij jullie thuis maar dan voor de industrie.”

Techniek gaat leven
Peter Janssen en vriendin Nienke Geessinck verzorgen een warm welkom voor de leerlingen. Achter in de hal staan tafels en stoelen waar de leerlingen tijdens de uitleg kunnen zitten. Bijzonder is ook dat de workshop in het bedrijf zelf gegeven wordt. “Dat is voor de leerlingen erg leuk.”, vertelt meester Tjeerd Klein Gunnewiek. “Het is goed dat ze nu in het bedrijf komen en ook hier de workshop gaan doen. Zo gaat de techniek nog meer leven.”

Bij De Smidse worden de verschillende ingekochte metaalmaterialen bewerkt. Dat gebeurt door lassen, boren, frezen en draaien. Janssen laat de leerlingen zien wat deze vier bewerkingen precies inhouden. Bijzonder interessant voor de leerlingen is ook de uitleg over het tekenen. “Dat gebeurt niet meer op grote tekentafels maar allemaal via de computer.” De tekenaar van het bedrijf legt de leerlingen uit hoe dat in zijn werk gaat en laat het zien op het beeldscherm.

Nienke Geessinck is blij met de aandacht voor de industrie in de Achterhoek. “We hebben ontzettend veel te bieden, dat wordt vaak niet gezien. De Achterhoek is innovatief en ondernemend maar de focus ligt vaak op de Randstad.”

Metaalbewerking door leerlingen
Na afloop van de rondleiding wordt er verder gewerkt met metaal. Nu in de vorm van een workshop etsen. “We willen graag inzichtelijk maken wat er gebeurt in de Achterhoek.”, vertelt Laura Casas Valle. “De leegloop in de Achterhoek baart ons zorgen. Als ook maar een paar kinderen dit oppakken en blijvend interessant vinden, is het voor ons al geslaagd.”

De workshop begint met uitleg over etsen. Wat is het en hoelang wordt het al gedaan? Dat is veel langer dan menigeen denkt. “Al in de tijd van de ridders werd er ge-etst, zo komen die prachtige tekeningen bijvoorbeeld op de harnassen.” De leerlingen krijgen vervolgens een opdracht om zelf een ets te maken. Het is de bedoeling dat ze een buizenstelsel ontwerpen, uiteraard het liefst met afsluiters. Nu komt wat ze zojuist gezien en gehoord hebben bij De Smidse weer van pas. “Denk eraan dat je, wanneer je tekens gebruikt zoals cijfers en letters, je deze in spiegelbeeld weer zult zien op de uiteindelijke ets.” legt kunstenares Charlotte Ponjeé uit. In de voorbereidende les heeft meester Tjeerd de leerlingen al enigszins wegwijs gemaakt in de wereld van het etsen. “Dit is een prachtig project waar De Watermolenschool uiteraard graag aan meewerkt.”

Expositie etsen
De etsen van de leerlingen worden gebruikt voor een expositie die op 12 juni bij de DRU in Ulft wordt geopend. Daarna worden de kunstwerken tentoongesteld bij de Stadsboerderij in Groenlo. “Dit is een hele mooie manier om techniek door middel van kunst bij de jeugd onder de aandacht te brengen. De combinatie van de rondleiding bij De Smidse en deze workshop past uitstekend bij leerlingen van deze leeftijd.” Dat blijkt; de uitleg bij De Smidse en de workshop etsen zijn een schot in de roos. Eerder deze week bezochten de leerlingen van de Ludgerusschool uit Zwolle De Smidse. Peter Janssen zag veel technisch talent bij deze groep. “Je zag dat ze er bekend mee waren. Waarschijnlijk van huis uit meegekregen.”

Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek
In het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek hebben 8 gemeenten in de Achterhoek de ambitie uitgesproken dat zij erfgoed, kunst en cultuur steviger willen inzetten als pijler van de ruimtelijke en economische kwaliteit. Met het project ‘Old Souls/New Magic’ wil Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek de jeugd naar bedrijven in de maakindustrie brengen. Op een speelse manier, door middel van kunst, wordt getracht techniek bij de jeugd onder de aandacht te brengen. Ze krijgen een rondleiding, uitleg over de geschiedenis en toekomst van het bedrijf, en vervolgens gaan ze zelf aan de slag en verbeelden ze hun eigen ideeën tijdens de etsworkshop. Met de zelfgemaakte etsen wordt een expositie ingericht. Dit project is een bijdrage aan Gemaakt in Gelderland.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.