Home » Lichtenvoorde » Expo leer bewerken in Den Diek Lichtenvoorde

Expo leer bewerken in Den Diek Lichtenvoorde

272
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

LICHTENVOORDE – Op vrijdagmiddag 18 september is door wethouder Marieke Franke van de gemeente Oost Gelre in Sociaal Cultureel Centrum Den Diek een expositie geopend van kunstwerken van leer. De leren objecten zijn gemaakt door leerlingen van de basisscholen uit Lichtenvoorde tijdens een workshop leerbewerking.

Deze workshops zijn geïnitieerd door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en werden begeleid door kunstenares Berna Bonekamp. Voorafgaand aan de workshop vond er een uitgebreide rondleiding bij Rompa Tanneries in Lichtenvoorde plaats, waar de 400 leerlingen uitleg kregen over het product en de bewerking ervan.

De vrije hand
In de gangen van het gebouw van Den Diek hangen 400 werkstukken van leer variërend van buideltjes tot armbandjes en van mousepads tot portemonnees. Kunstenares Berna Bonekamp is enthousiast over de creativiteit van de kinderen. “Het is prachtig wat ze gemaakt hebben. Ik heb ze daarin ook de vrije hand gegeven. Na de uitleg van de techniek van het leerbewerking mochten ze zelf aan de gang; dat komt de creativiteit ten goede.”

Rompa Tanneries
Bonekamp vertelt over de bijzonder prettige samenwerking die ze heeft gehad met Rompa Tanneries. “Jan Bulten heeft de kinderen op een hele prettige manier uitleg gegeven over de fabriek en het product. Ik heb zelf 2 dagen meegelopen in de fabriek om het proces te leren kennen. Bijzondere dagen met hele bijzondere werknemers.”

Jan Bulten heeft graag meegewerkt aan dit project. “Gelukkig hebben we destijds een doorstart kunnen maken en is en blijft het bedrijf een belangrijk onderdeel van Lichtenvoorde. Ik vind het belangrijk om begrip te kweken bij de kinderen over waarom we midden in het dorp zitten en wat we allemaal doen om stankoverlast te voorkomen. Ik ben blij dat we aan dit project mee hebben kunnen werken.”

Oog voor creativiteit
Het is vervolgens aan wethouder Marieke Frank om de expositie officieel voor geopend te verklaren. “Heel goed dat er aandacht gegeven wordt aan industrieel erfgoed. Ik ben zelf ook wel eens in de fabriek geweest en het is een heel bijzonder procedé. Lichtenvoorde heeft een historie op het gebied van leerbewerking, het is belangrijk om die historie levend te houden. Deze aanpak, met de workshop leerbewerken erbij, is met oog op werkgelegenheid, een goed initiatief. We hebben straks ook echte ambachtslieden nodig in de Achterhoek. Taal en rekenen zijn belangrijk maar gelukkig is er ook nog oog voor creativiteit bij kinderen.”

Het project is met de opening van de expositie niet ten einde. “Tot 11 oktober is deze collectie nog te zien voor het publiek. Volgend jaar zijn de basisschoolleerlingen uit de kerkdorpen aan de beurt.”, aldus een enthousiaste Berna Bonekamp.

Het project is onderdeel van ‘De Achterhoek maakt het’ dat onder leiding staat van Mirjan Koldeweij. Het valt onder het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek
Acht Achterhoekse gemeenten hebben de handen ineengeslagen om de eigenheid van de streek zowel bij de Achterhoeker als bij de toerist onder de aandacht te brengen.

Het resultaat is een zevental projecten, waarbij kunstenaars, regisseurs en toeristenorganisaties de katalysator vormen en ons confronteren met de unieke waarde van ‘ons thuis’.  Door nieuwe verbindingen te maken wordt de Achterhoekse cultuur doorgegeven.

Meer informatie vindt u op www.cultuurenerfgoedpact-achterhoek.nl


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.