Home » Groenlo » Eerbetoon aan Sonny Heiny Cohen

Eerbetoon aan Sonny Heiny Cohen

333
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

GROENLO – Leerlingen van de Ludgerusschool uit Zwolle (bij Groenlo) hebben donderdag 2 april gedichten en witte rozen gelegd op het grafje van Sonny Heiny Cohen. Dit ter voorbereiding op de aanstaande dodenherdenking in de Bron op 4 mei.

Sonny Hein Cohen (5) ligt begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Groenlo. Hij stierf zeven dagen voor de bevrijding op 24 maart 1945 ten gevolge van een bombardement.

Nadat de leerlingen enkele gedichten hadden voorgelezen werd het verhaal van Sonny verteld. “Sonny was een joods jongetje dat ondergedoken zat bij de familie Ormel aan de Winterswijkseweg. Hij kwam uit Dinxperlo. Op 24 maart 1945 was Sonny Heiny Cohen, samen met vriendjes, buiten in een weiland madeliefjes aan het plukken. Vliegtuigen van de geallieerden, die net van een bombardement in Duitsland terug keerden, vlogen over. Waarschijnlijk dachten ze dat ze nog boven Duitsland vlogen toen ze de overgebleven bomen lieten vallen in de buurt waar Sonny bloemen plukte. Zijn vriendjes bleven ongedeerd maar Sonny werd geraakt door een scherf.

In de nacht van 26 maart 1945 werd hij stiekem vervoerd door J. Donselaar met een transportfiets, bedekt met enkele zakken, naar de oude Hervormde begraafplaats. Daar hebben Donselaar en Bernard Rondeel de vijfjarige Sonny begraven”.

In de tijd van de oorlog mocht niemand vertellen dat Sonny joods was, want op het verbergen van joden stond de doodstraf. De wens van Sonny’s moeder was dat Sonny nooit vergeten zou worden en dat is gelukt. De leerlingen stonden allen rond het grafje van Sonny, waarvan de steen mooi schoon is gemaakt.

“Wat was Sonny toch graag met zijn vriendjes naar school gegaan”, las een leerling voor. Dit had helaas niet meer gekund want op 31 maart hebben vluchtende Duitse soldaten de Ludgerus school in Zwolle in brand gestoken.

“Na de oorlog is de school weer opgebouwd en staat deze er nog steeds. Waar wij in vrijheid naar toe kunnen gaan. De wereld staat nog steeds in brand. Kinderen hebben hier niet omgevraagd. Kinderen moeten in vrijheid kunnen leven, spelen en leren. Die vrijheid moeten wij doorgeven en dit verhaal hebben wij verteld om niet te vergeten ….. “, vertelde de leerling.

Het gedicht en het indrukwekkende verhaal dat donderdag 2 april bij het grafje van Sonny is voordragen zal op 4 mei, tijdens de dodenherdenking, in de Bron opnieuw door de leerlingen worden voorgelezen.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.