Home » Lichtenvoorde » ZomerBIEBlab voor volwassenen

BIEBlab voor volwassenen | Foto: PR

LICHTENVOORDE – De Bibliotheek Oost-Achterhoek organiseert in de zomer als een pilot een aantal BIEBlabs, speciaal voor volwassenen. De BIEBlabs zijn gratis te bezoeken en vinden plaats op een viertal zaterdagochtenden in Lichtenvoorde, vanaf 10.30 uur. Aanmelden kan via www.oostachterhoek.nl/bieblabvolwassenen, maar ook gewoon in de bibliotheek zelf.

Programma Bieblabs voor volwassenen
Specialist digitale vaardigheden Lieke Ruesink is blij met het programma. “We organiseren al een tijd BIEBlabs voor de bovenbouw van de basisschool. Daar kregen we vaak te horen van ouders dat zij eigenlijk ook wel kennis wilden maken met de technologieën waar hun kinderen mee aan de slag gingen. Van deelnemers aan de digitale cursussen kregen we eenzelfde signaal. Daarom hebben we onderstaande programma als pilot opgezet:

  • Zaterdag 29 juni, 10.30 uur: Versleutel en kraak teksten door middel van programmeren. De micro:bit is een micro-computer die met verschillende programmeertalen kan worden geprogrammeerd. In deze workshop wordt de lichtjesmatrix van de Micro:bit gebruikt om een versleutelde boodschap over te brengen. De deelnemers leren over het coderen van boodschappen, bijvoorbeeld in oorlogscommunicatie. Je gaat je eigen versleutelde tekst programmeren in Micro:bit én andermans versleutelde tekst kraken/ontcijferen.
  • Zaterdag 6 juli, 10.30 uur: Geef je wereld magie door AR (Augmented Reality). Door computeranimaties te combineren met de camera van de iPad kun je allerlei afbeeldingen en effecten toevoegen aan de echte wereld en zo die eigen wereld wat magie geven. Met behulp van de app CoSpaces ontwerp je een object of een tentoonstelling en projecteer je deze in de echte wereld om hen heen.
  • Zaterdag 13 juli, 10.30 uur: Maak en beleef je eigen 3D-wereld. Je ontwerpt een 3D-wereld op de computer, daarna zet je een 3D-bril op en stap je je eigen verhaal binnen! Je leert de wereld vorm te geven en gaat aan de slag met het animeren van de figuren. Tenslotte ontdek je hoe je je personages kunt programmeren om bepaalde acties uit te voeren om de VR-ervaring nog interactiever te maken.
  • Zaterdag 27 juli, 10.30 uur: Ontwerpen voor de 3D-printer. Hoe werkt een 3D-printer en wat kun je ermee? In het 3D-ontwerpprogramma Tinkercad ga je je eigen ontwerp maken.

De workshops zijn heel laagdrempelig, voorkennis van de gebruikte technologieën is absoluut niet nodig”, aldus Lieke. “Iedereen mag komen experimenteren tijdens die vier workshops en gaat naar huis met gave creaties”.