Home » Lichtenvoorde » Leren over leer bij Rompa Tanneries

Leren over leer bij Rompa Tanneries

347
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

LICHTENVOORDE- Leerlingen van groep en 7 en 8 van de verschillende basisscholen uit Lichtenvoorde krijgen momenteel een inspirerende ochtend bij Rompa Tanneries aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde. Na afloop van een uitgebreide rondleiding door Jan Bulten in het bedrijf krijgen ze ter plekke een workshop ‘Leerbewerken voor kinderen’ aangeboden door kunstenares Berna Bonekamp. Tijdens deze weken zullen vele basisschoolleerlingen uit Lichtenvoorde een bezoek brengen aan Rompa Tanneries. Dit alles is een unieke samenwerking van Rompa Tanneries en de gemeente Oost Gelre.

Historie
De fabriek, een monument, staat al 140 jaar op deze plek. Lichtenvoorde is van oudsher echt een leerdorp. Rompa Tanneries (voormalig Hulshof) is op deze plek gevestigd toen er nog bijna niets was. Er is veel veranderd in de loop der jaren, maar het bedrijf staat nog steeds garant voor een goed product. Rompa Tanneries levert kwaliteitsleer, voornamelijk voor de schoenenindustrie. Het bedrijf wil de leerlingen graag laten zien wat ze hier allemaal doen. Zo zien leerlingen ook eens wat er achter de muren gebeurt.

Verschillende processen
Jan Bulten neemt net als de vorige edities de rondleiding in het bedrijf voor zijn rekening. Hij is een aangenaam verteller en weet alles over het bedrijf. De kinderen zijn dan ook zeer geïnteresseerd in de verschillende processen die er plaatsvinden. De rondleiding start in het zogenaamde natte gedeelte. Daar komen de huiden binnen in de fabriek. Ze gebruiken bijna uitsluitend stierenhuiden uit Zuid en Noord-Duitsland daarnaast worden er ook veel kalfshuiden verwerkt. De huiden worden ontdaan van vlees- en vetresten voordat ze verder het proces ingaan. Alles van de huid wordt gebruikt, ook het split en andere restproducten. In de volgende hal laat Bulten zien hoe de huiden verder bewerkt worden. “We maken veel gebruik van chemische processen. De huiden ondergaan vanaf het moment van aankomst tot aan het eindproduct veel bewerkingen. Het totale proces neemt twee tot vier weken in beslag.”

Leerbewerking door leerlingen
Tijdens de workshop ‘Leer bewerken voor kinderen’, gaan kinderen aan de slag met leer. Dit wederom onder begeleiding van de Achterhoekse kunstenares Berna Bonekamp. Het stoere, duurzame materiaal is op velerlei manieren te gebruiken. In de leer workshop wordt er in korte tijd een product van leer gemaakt, waarvan iedereen zich gaat af vragen of dat echt zelfgemaakt is!
Er wordt gewerkt met gereedschap dat goed hanteerbaar is voor kinderen.
De kinderen leren het materiaal leer kennen in een eerste kleine opdracht. Vervolgens kunnen ze vrij kiezen wat ze willen maken. Verder is er voldoende extra decoratiemateriaal zoals kralen, veters en glimmertjes aanwezig om de werkstukken nog eens extra mooi te maken. Het leer wat gebruikt wordt, komt uiteraard uit deze fabriek. Van het leer worden o.a. tasjes, portemonnees, armbandjes, sleutelhangers, beursjes, buideltjes, dieren of fantasieobjecten gemaakt.

Samenwerking Rompa Tanneries en de Gemeente Oost Gelre
Het project is vormgegeven in 2015/ 2016 door het voormalige Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Met de ambitie dat zij erfgoed, kunst en cultuur steviger wilden inzetten als pijler van de ruimtelijke en economische kwaliteit. Op deze wijze werd getracht techniek bij de jeugd onder de aandacht te brengen. Het project was echter zo’n succes dat de gemeente Oost Gelre in samenwerking met Rompa Tanneries voortgang heeft gegeven aan dit project.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.