Zomertijd zorgt voor meer wildaanrijdingen: “Let op your speed”

Foto: PR
In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart gaat de klok een uur vooruit. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) waarschuwt dat het risico op aanrijdingen met groot wild door de overgang naar de zomertijd flink toeneemt. “Pas op, matig uw snelheid en voorkom ongelukken,” luidt het advies.
Het aantal wildaanrijdingen in Nederland is de afgelopen decennia sterk gestegen. Jaarlijks worden naar schatting tussen de 12.000 en 15.000 reeën aangereden. Daarbij vallen niet alleen veel slachtoffers onder reeën, maar ook onder wilde zwijnen, dassen en edelherten. De stijging hangt samen met de sterke toename van het aantal reeën, dat is gegroeid van zo’n 5.000 dieren in 1950 tot inmiddels 100.000 à 120.000.
Piek rond de zomertijd
Tijdens de overgang naar de zomertijd piekt het aantal aanrijdingen. Wilde dieren leven namelijk niet volgens de menselijke klok, maar volgen hun biologische ritme. Juist rond zonsopkomst en zonsondergang – nu samenvallend met spitsuren – zijn dieren zoals reeën, herten en wilde zwijnen actief. Drachtige reegeiten, die binnenkort kalveren verwachten, en jonge bokken die op zoek gaan naar een eigen territorium, vergroten het risico extra. Zij steken vaker en onvoorspelbaarder wegen over.
Matig uw snelheid
Aanrijdingen met wild zijn vaak moeilijk te voorkomen, maar het risico neemt sterk af bij lagere snelheid. Met name na zonsondergang loont het om vaart te minderen. Bij 60 km per uur heeft wild meer kans om te ontsnappen en kan de bestuurder vaak nog op tijd remmen. “Blijf alert en wijk bij een overstekend dier niet uit, maar rem gecontroleerd,” adviseert de KNJV. “Realiseer u ook dat er vaak meerdere dieren volgen.”
Wat te doen bij een aanrijding?
Jagers helpen ongevallen te voorkomen door op bekende oversteeklocaties wildreflectoren te plaatsen. Die reflecteren het licht van koplampen, waardoor dieren worden afgeschrikt. Toch blijft voorzichtigheid geboden, zeker in landelijke gebieden.
Mocht u toch een dier aanrijden, bel dan direct de politie via 0900-8844. De politie schakelt een vrijwillige jager in, die met een speciaal getrainde speurhond het aangereden dier opspoort en indien nodig uit zijn lijden verlost.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |