Home » Landelijk » Een veilige schoorsteen
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

In de regio Noord- en Oost-Gelderland is de schoorsteenbrand de nummer 1  oorzaak van een woningbrand. Daarom adviseert Brandweer Noord- en Oost-Gelderland te zorgen voor een schoon schoorsteenkanaal, zodat er veilig gestookt kan worden. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

Als er hout, kolen of olie gestookt wordt komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Die deeltjes hechten zich aan de wand van het kanaal en vormen een brandbare laag. Ontbranding van deze laag kan tot een schoorsteenbrand leiden. Ook kan de schoorsteen verstopt raken door andere vervuiling (zoals vogelnesten). Omdat er dan weinig tot geen ‘trek’ meer is, kunnen verbrandingsgassen terugslaan in de kamer. Het gevaar van koolmonoxidevergiftiging ontstaat.

Laat de schoorsteen vegen
De brandweer adviseert te zorgen voor een schoon schoorsteenkanaal. De schoorsteenveger verwijdert het vuil in de schoorsteen, maar controleer de schoorsteen ook op loszittende delen en scheuren. Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Bij constant gebruik is het aan te raden om de schoorsteen vaker te laten vegen.
Schakel een bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet u zeker dat u een gediplomeerde schoorsteenveger heeft met een aansprakelijkheidsverzekering

Veilig stoken
Een veilige manier van stoken is de zogenaamde ‘Zwitserse methode’. Via deze link kunt u een filmpje bekijken waarin deze manier van stoken wordt uitgelegd:

Toch een schoorsteenbrand?
U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Kom direct in actie:
• Doof snel het vuur in de haard met zand, om rook in uw huis te voorkomen.
• Sluit direct hierna de schoorsteenklep.
• Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes.
• Bel 1-1-2.
• Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte (i.v.m. koolmonoxidevorming!).
• Blus nooit met water! Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.