Drie redenen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
Een aansprakelijkheidsverzekering is één van de vele verzekeringen die je als particulier af kunt sluiten in Nederland. In tegenstelling tot een zorgverzekering en een autoverzekering ben je alleen niet verplicht om je te verzekeren voor aansprakelijkheid. Daarom twijfel je misschien nog of je een aansprakelijkheidsverzekering af moet sluiten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk drie redenen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten op een rijtje.
1. Je draait zelf niet op voor schade aan anderen
Heb je schade aangericht aan (de spullen van) iemand anders en ben je hier volgens de wet aansprakelijk voor? Dan ben je verplicht om deze schade te vergoeden. Als je niet verzekerd bent voor aansprakelijkheid, moet je deze kosten uit eigen zak betalen. Wanneer het om een claim van een paar tientjes gaat, is dit geen probleem. Helaas kan een schadeclaim ook (veel) hoger uitvallen. Het kan voorkomen dat je voor duizenden euro’s aansprakelijk wordt gesteld. In dat geval is het niet prettig als je deze kosten volledig uit eigen zak moet betalen. Gelukkig kun je dit dus voorkomen door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade aan (spullen van) anderen als je hier volgens de Nederlandse wet aansprakelijk voor bent. Het gaat hierbij niet alleen om schade die je zelf aanricht, maar ook kom schade die ontstaat door mensen die bij jou in huis wonen, zoals een partner of kind(eren). Ook schade door huisdieren valt binnen de dekking van deze verzekering. Valt er een dakpan van je woning en richt deze schade aan bij iemand anders? Dan wordt deze schade ook vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt ook voor schade die ontstaat tijdens vrijwilligerswerk of een vriendendienst. Ook kosten van een eventuele rechtszaak vallen binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.
2. Je krijgt niet te maken met eigen risico
Word je aansprakelijk gesteld voor schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent? Dan denk je misschien dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Bij veel verzekeringen is er namelijk sprake van een eigen risico. Dit is een logische gedachtegang, maar toch is dit bij deze verzekering niet het geval. Er geldt namelijk geen eigen risico voor een aansprakelijkheidsverzekering. Het grote voordeel hiervan is dat de kosten volledig vergoed worden door jouw verzekeraar als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade. Er zijn overigens wel een aantal uitzonderingen. Zo valt schade aan gehuurde spullen, schade die ontstaat tijdens het werk en schade met of door een motorrijtuig niet binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.
3. Je betaalt meestal een lage premie
Omdat je voor iedere verzekering premie betaalt, twijfel je misschien nog enigszins over een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Toch moet je je niet laten leiden door de prijs, want de premie van een aansprakelijkheidsverzekering ligt over het algemeen behoorlijk laag. Bij de meeste verzekeraars betaal je voor de standaardverzekering slechts een paar euro per maand. Net als bij iedere andere verzekering kun je ook een aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden. Hoe meer opties je toevoegt, des te beter je verzekerd bent. Besef je wel dat de premie ook hoger uitvalt als je voor een uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering kiest. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af bij een verzekeraar waar je al meer verzekeringen hebt lopen? Dan krijg je mogelijk korting op de premie, waardoor een aansprakelijkheidsverzekering nog goedkoper wordt.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |