Home » Landelijk » 4 Tips voor het verduurzamen van je keuken

4 Tips voor het verduurzamen van je keuken

1603

Duurzaamheid is vandaag de dag een populair thema. Je kunt je bijdrage leveren aan het milieu door verschillende ruimtes in je huis te verduurzamen. Dit is daarnaast ook nog eens erg leuk voor je portemonnee. Zo kun je ervoor kiezen om je keuken te verduurzamen. Door bewust te kiezen voor duurzame opties in je keuken kan je energie besparen en de impact op het milieu verminderen. In dit artikel delen we 4 tips om je keuken te verduurzamen.

Kies voor energiezuinige apparaten

Een van de beste manieren om je keuken te verduurzamen is door te kiezen voor energiezuinige apparaten. Elektrische apparaten zoals koelkasten, vaatwassers en ovens verbruiken veel energie. Het is dus belangrijk om gebruik te maken van apparatuur dat weinig energie verbruikt. Dit geldt voor alle huishoudelijke apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een inductiekookplaat. Deze kookplaat werkt niet op gas en is dus milieuvriendelijker dan een gasfornuis. Ook kun je het ‘eco’ programma gebruiken als je de vaatwasser aanzet. Dit programma zorgt ervoor dat de vaatwasser minder water en energie gebruikt.

Ga voedselverspilling tegen

Voedselverspilling is een groot probleem in de keuken en heeft een enorme impact op het milieu. Je kunt voedselverspilling verminderen door bewust om te gaan met voedsel en slim te plannen. Zo kun je de eerste stap zetten door alleen te kopen wat je nodig hebt. Kijk voordat je boodschappen gaat doen nog even in de koelkast en de voorraadkast. Bewaar ook restjes die je overhoudt. Deze kun je in de koelkast bewaren of in de vriezer. Ga dus voor een ruime koelkast van bijvoorbeeld ATAG zodat je genoeg ruimte hebt om voedsel te bewaren. Maak ook eerst het voedsel op wat nog het minst lang goed is. Op deze manier kan je niet alleen geld besparen, maar ook een bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling.

 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

Maak gebruik van duurzame materialen

Bij het renoveren of inrichten van je keuken is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen. Materialen zoals hout, bamboe, gerecycled glas en roestvrij staal zijn duurzame opties die lang meegaan en minder impact hebben op het milieu. Kies bijvoorbeeld voor een keukenblad van gerecycled glas of een keukenkastje van duurzaam geproduceerd hout. Dit heeft een luxe uitstraling en is ook nog eens minder vervuilend voor het milieu. Ga ook voor materiaal dat lang meegaat. Op die manier kun je lang doen met je keuken en ben je nog jaren verwijderd van een renovatie. Het gebruik van duurzame materialen zorgt niet alleen voor een verduurzaming van de keuken. Het zorgt er namelijk ook voor dat je keuken een opfrisbeurt krijgt als het gaat om de uitstraling.

Installeer een waterbesparende kraan

Waterbesparing is een belangrijk aspect van duurzaamheid in de keuken. Je gebruikt veel water in je keuken. Denk aan het aantal keren in de week dat je de vaatwasser aanzet. Maar ook de kraan. Deze zet je behoorlijk vaak aan op een dag voor allerlei bezigheden. Door te kiezen voor een waterbesparende kraan kan je het waterverbruik aanzienlijk verminderen. Een waterbesparende kraan zorgt ervoor dat er minder water wordt verspild tijdens het koken, afwassen en handen wassen. Daarnaast kan je ook kiezen voor een kraan met een ingebouwde filter. Op die manier kun je met een gerust hart water uit de kraan drinken en stoppen met het kopen van een enorme hoeveelheid aan plastic flessen. Dit draagt dus flink bij aan het verminderen van watervervuiling. Ook kun je hier een hoop geld mee besparen.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.