Toonbeeld van circulaire economie in mestverwerking
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
BELTRUM – Een fabriek waar mest van boerenbedrijven uit de Achterhoek wordt verwerkt tot energie, mineralen en bodemverbeteraars, die weer in de regio worden afgezet en waar schoon water het eindproduct is. Het klinkt utopisch, maar volgend jaar is het werkelijkheid. Dan heeft Groot Zevert Vergisting haar biovergistingsinstallatie namelijk uitgebreid met de Groene Mineralen Centrale. 120 Mestdeskundigen uit de hele wereld bewonderden begin deze maand dit unieke voorbeeld van een circulaire economie op het gebied van mestverwerking.
Na het succesvolle Open Huis afgelopen zomer blijft het maar druk met bezoekers bij de mestvergistingsinstallatie van Groot Zevert Vergisting. Om verschillende redenen. Allereerst staat aan de Deventer Kunstweg in Beltrum een prachtig staaltje techniek. Met grote vergisters, mengers, krakers en ontzwavelingsinstallaties wordt uit varkensmest van bedrijven uit de omgeving biogas gewonnen. Techneuten vergapen zich hier graag aan. Daarnaast zijn bezoekers benieuwd naar het groene gas dat het bedrijf produceert: ruim 9 miljoen kuub per jaar, 25.000 kuub per dag. Van dit groene gas wordt – met generatoren – de elektriciteit en warmte gemaakt waarop de installatie draait. Maar liefst 80% van het groene gas gaat echter via een 5 kilometer lange leiding rechtstreeks naar de melkfabriek van FrieslandCampina in Borculo en wordt gebruikt voor de productie van de stoom waar de fabriek op draait.
120 internationale experts
Zeer regelmatig brengen ook deskundigen en beleidsmakers op het gebied van mestverwerking een bezoek aan Groot Zevert Vergisting. Zoals begin december. Toen arriveerde een groep van 120 deskundigen op het gebied van mestverwerking voor een rondleiding over het bedrijfsterrein en door de fabriek. Ze kwamen uit alle landen van de wereld. “Het waren deelnemers aan het congres ManuREsource in Eindhoven, waar onder andere kennis werd gedeeld over circulaire economie in mestverwerking”, vertelt Arjan Prinsen van Groot Zevert Vergisting. “In dat programma paste een bezoek aan onze fabriek perfect. We zijn namelijk de eerste mestverwerking van ons land en wellicht de hele wereld die volledig circulair gaat werken. Hoe we dat doen, hebben we de congresgangers laten zien tijdens een rondleiding.”
Groene Mineralen Centrale
Begin volgend jaar start Groot Zevert samen met haar partners met het volledig circulair maken van haar bedrijf op ‘t Bellegoor. Arjan Prinsen vertelt: “Het restproduct van de biovergisting – digestaat – gaan we in een nieuwe fabriek hier op het terrein verder verwerken in de Groene Mineralen Centrale. Op kleine schaal, in een proefopstelling, draait het proces zoals dat straks in de Groene Mineralen Centrale gaat draaien al.” Tijdens de rondleiding zien de congresgangers dat via tal van scheidingsmethodes en allerlei installaties stikstof, kali, fosfaat en een bodemverbeteraar uit de digestaat worden gehaald. De mineralen zijn na een eindbewerking klaar voor gebruik door bijvoorbeeld veehouders en akkerbouwers. Ze kunnen kunstmest vervangen. Wat rest is water en organische stof, die uitermate geschikt is als bodemverbeteraar.
Regionale aanpak
Waar de internationale congresgangers natuurlijk bijzonder in geïnteresseerd zijn, is de circulaire gedachte achter het initiatief. Arjan Prinsen vertelt: “Uniek aan ons initiatief is, dat we mest verwerken van boeren uit de omgeving en zo het mestoverschot aanpakken. Zoals we al zagen wordt het biogas dat deze verwerking oplevert gebruikt in de melkfabriek van FrieslandCampina die melk van boeren uit de omgeving verwerkt.” Prinsen vertelt dat de mineralen en organische stof uit het restproduct van de vergisting straks worden benut door veehouders, akkerbouwers en tuinders uit de omgeving. “Zij hoeven dus geen of veel minder kunstmest te gebruiken. “Daardoor hoeft de veehouderij veel minder mineralen uit het buitenland te halen en werk je aan evenwicht in de mineralenbalans. De gewassen die dankzij onze mineralen groeien worden weer gevoerd aan de dieren, waarvan wij de mest vervolgens weer kunnen verwerken. Daarmee is de cirkel rond en behalen we een flinke winst voor het milieu, de werkgelegenheid en de regionale economie. Want circulaire economie is lokale economie.”
In het najaar van 2018 verwacht Groot Zevert Vergisting haar nieuwe fabriek gereed en draaiend te hebben.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |