Spionnen komen er niet in bij de Slag om Grolle!
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
GROENLO – Tijdens de Slag om Grolle proberen allerlei figuren de stad binnen te komen. Om zwervers, spionnen, ongewenste huurlingen en ander gespuis onmiddellijk weer de stadspoorten uit te kunnen jagen heeft de organisatie iets bijzonders bedacht.
Alle re-enactors die een officiële uitnodiging hebben gehad voor het evenement, krijgen op de eerste dag van de Slag een bijzonder kleinood uitgereikt. Kregen ze bij de editie van 2017 een bijzondere herinneringsmunt, dit keer is gekozen voor een replica van een bijzonder kleinood waarvan het origineel zich bevindt in het stadsmuseum: een heuse uit de zeventiende eeuw daterende stadspas.
Het is een klein messing plaatje waarop de namen van gedeeltes van de Grolse vestingwerken zijn ingeslagen. De pas gaf toegang tot de ‘Beltmer Poerte’(die was te vinden aan de tegenwoordige kruising Ziekenhuisstraat – Beltrummerstraat), het ‘Begynen Bolwarck’ (onder het voormalige ziekenhuis,nu Marga Klompé), en ‘Achter den Poelfertoren’(daar staat nu de Albert Heijn).
Het ligt voor de hand dat er verschillende passen in omloop waren, want deze vestingwerken liggen allemaal in het oostelijk deel van de stad. Het zal voornamelijk een pas voor soldaten zijn geweest. Toch is het ook een prachtig cadeau om aan de deelnemers van de binnenstadgroepen te geven: het is namelijk bekend dat ook (een select gezelschap) burgers toegang had tot de vestingwerken en actief betrokken was bij de verdediging van de stad. Het bewijs daarvoor is vastgelegd in de beschrijving van de gewelddadige dood van jonker Willem van Nassau-la Lecq.
Deze oudste bastaardzoon van prins Maurits was de op twee na hoogste officier in het Staatse leger voor Grolle. Hij werd in de slaap getroffen door een musketkogel toen hij zich in de voorste Franse loopgraven bevond. ‘Een wonde die hem doodt aenbraght’. De schutter, die ‘lange had liggen mikken’, was geen soldaat maar een burger van de stad.
Voor de leden van de re-enactment en binnenstadgroepen is de replica hun toegang tot de stad, naast hun deelnemersbandje natuurlijk. Maar het is vooral een blijvende herinnering aan een (vast) fantastische editie van de Slag om Grolle.
Nieuwsgierig naar de originele stadspas? Die heeft sinds kort een plekje gekregen in een aparte vitrine bij de ingang van het stadsmuseum dat tijdens de Slag om Grolle gratis toegankelijk zal zijn.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |