Just call me Harry gevonden
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
GROENLO – Al enkele maanden waren verschillende bezoekers van de www.scherpinbeeld.nl (Foto en film archief van Groenlo) op zoek naar het boekje Just call me Harry, growing up in a Dutch Villag, geschreven door Hartog Philips, met een voorwoord en een epiloog door zijn dochter Rachel Levy.
Hartog (Harry) Philips werd geboren tegen het eind van de eerste wereldoorlog als zoon van slager Ruben Philips van de Ganzenmarkt in Groenlo. Hij was de oudste van vier jongens en groeide op in de slagersfamilie Philips, die een slachthuis achter het huis bezat. Harry\’s hardwerkende moeder bakte heerlijke cakes, discussieerde over politiek en kon kaartspelen als een man.
Toen de Duitsers Nederland bezetten kon Harry als enige van de familie onderduiken met behulp van de protestantse minister Overduin.
Hij vond onderdak bij Jenny en Jaap Micgelbrink, een arbeidersfamilie, die hem bijna twee jaar op hun zolder verborgen hielden. Met gevaar voor eigen leven. Harry schrijft: “Buiten mijn eigen familie, reken ik deze wonderbaarlijke mensen, tot mijn eigen mispoche(familie)
Aangezien enige dames het project Stolperstenen Groenlo gestart waren en met hun fotomap Joddengang gastvrijheid genoten op www.scherpinbeeld.nl, gingen veel bezoekers van die site op zoek naar oude foto’s, die met de Duitse bezetting te maken hadden en ook naar het boekje ‘Just call me Harry’ dat in Australië, waar het gedrukt en uitgegeven werd uitverkocht was.
Joke Plume uit Groenlo deed zelfs een oproep op Omroep Gelderland en het lukte haar op die manier om in contact te komen met de dochter van het echtpaar Micgelbrink. Nu was de link met de dochter van Harry Philips, Rachel Levy, snel gelegd. Rachel stelde het zeer op prijs dat er in Groenlo zo’n interesse is voor de geschiedenis van haar vader.
Vorige week kwamen de eerste boekjes in Italië« bij Nico Tijdink en in Groenlo bij Maria Monasso en Joke Plume aan. Het ligt in de bedoeling dat het boekje vertaald wordt in het Nederlands, zodat veel meer Grollenaren ervan kunnen genieten.’
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |