Groenlo herdenkt slachtoffers
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
GROENLO – 98 namen van Grollenaren (en 1 onbekend) die de oorlog niet hebben overleefd en de bevrijding niet hebben meegemaakt werden maandagavond 4 mei tijdens de nationale dodenherdenking voorgelezen. De namen werden bij het monument aan de Lichtenvoordseweg gelezen door Diny Vennebekken en Marianne Frank.
Vanwege het bijzondere karakter van deze Dodenherdenking werd er voorafgaand aan de bijeenkomst in De Bron op de RK Begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg stil gestaan bij de oorlogsgraven van de zes Britse militairen en Hendrik Borgijink van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten.
In de Bron werd een herdenkingsdienst gehouden voor slachtoffers van oorlogsgeweld waar ook ter wereld. Tevens gaf voorzitter Maria Monasso aan blij te zijn dat er zoveel jongeren aanwezig waren.
“Vandaag 4 mei herdenken wij onze doden, de slachtoffers van oorlogsgeweld”, vertelde Sylvia Wentink. “De oorlog stopte niet in 1945. Tot de dag van vandaag worden er mensen gemarteld en vermoord. 24 uur per dag krijgen wij onder andere via sociaal media de meest schokkende beelden voorgeschoteld. ‘De wereld lijkt in brand te staan”, vertelde Sylvia tijdens de themavoordracht ‘Onvoltooid bevrijd’.
Leerlingen van basisschool St. Ludgerus uit Zwolle vertelde in de Bron het verhaal Sonny Heiny Cohen (5 jaar). Hij ligt begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Groenlo en stierf zeven dagen voor de bevrijding op 24 maart 1945 ten gevolge van een bombardement.
Op 24 maart 1945 was Sonny, samen met vriendjes, buiten in een weiland madeliefjes aan het plukken. Vliegtuigen van de geallieerden, die net van een bombardement in Duitsland terug keerden, vlogen over. Waarschijnlijk dachten ze dat ze nog boven Duitsland vlogen toen ze de overgebleven bomen lieten vallen in de buurt waar Sonny bloemen plukte. Zijn vriendjes bleven ongedeerd maar Sonny werd geraakt door een scherf.
“Wat was Sonny toch graag met zijn vriendjes naar school gegaan”, las een leerling voor. Dit had helaas niet meer gekund want op 31 maart hebben vluchtende Duitse soldaten de Ludgerus school in Zwolle in brand gestoken. “Na de oorlog is de school weer opgebouwd en staat deze er nog steeds. Waar wij in vrijheid naar toe kunnen gaan. De wereld staat nog steeds in brand. Kinderen hebben hier niet omgevraagd. Kinderen moeten in vrijheid kunnen leven, spelen en leren. Die vrijheid moeten wij doorgeven en dit verhaal hebben wij verteld om niet te vergeten ….. “, vertelde de leerling. Speciaal voor deze gelegenheid was Olga Cohen, de zus van Sonny, overgekomen vanuit Canada.
“Het thema van deze herdenking is; ‘Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst’. Die zin is een waarschuwing en daar moeten wij van leren, zodat de vrijheid waarin wij leven niet verloren gaat”, vertelde Burgemeester Annette Bronsvoort bij het monument aan de lichtenvoordseweg.
Medewerking werd verleend door onder andere Muziekvereniging Groenlo, Songs4all, leerlingen van basisschool St. Ludgerus in Zwolle en leden van de Scouting Groenlo.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |