Glasvezelaanleg in buitengebied Oost Gelre
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
College B&W stelt raad voor deel te nemen aan glasvezelaanleg in buitengebied Oost Gelre
Deelnamekosten € 500,- per aansluiting
OOST GELRE – Het College van B&W stelt de raad voor deel te nemen aan de Glasvezelmaatschappij Achterhoek BV, die de aanleg en exploitatie van breedband in het buitengebied gaat verzorgen. Naast Oost Gelre nemen na besluitvorming ook de provincie en de andere zeven Achterhoekse gemeenten plus Lochem en Doesburg deel. Wethouder Marieke Frank is blij met deze ontwikkeling: “Glasvezel staat hoog op ons wensenlijstje voor het buitengebied. Het wordt nu concreet en tegen een prijs waar we mee aan kunnen komen bij de bewoners en bedrijven in het buitengebied.”
Wit gebied
In grote delen van het buitengebied blijkt aanleg van glasvezel voor marktpartijen commercieel niet interessant. Het gaat hier om het ‘witte gebied’ van Oost Gelre, in totaal ruim 1700 adressen. Hier ligt nog geen enkele breedbandvoorziening, zoals een coaxkabel. Wethouder Frank hierover: “Een snelle internetverbinding is voor de leefbaarheid in het buitengebied en de concurrentiepositie van bedrijven die hier gevestigd zijn, van groot belang. Breedband zorgt ervoor dat inwoners en bedrijven gemakkelijker bereikbaar worden voor allerlei diensten, maar ook voor onderwijs en zorg op afstand.”
Bijdrage inwoners
Van de bewoners en bedrijven wordt een éénmalige bijdrage van € 500,-, incl. btw gevraagd voor de aansluiting op het netwerk. Daar komen uiteraard de abonnementskosten van de provider (bijv. internet, tv, telefoon) bij. In maart start de vraagbundeling. Hierin trekt de gemeente samen op met de dorpsbelangenorganisaties. “Aanleg van het glasvezelnetwerk gaat door als 50% van de witte adressen deelneemt”, aldus wethouder Frank. “Zolang deze ondergrens in een gebied niet is gehaald, wordt in dat gebied nog geen netwerk aangelegd”.
Alternatieven
De gemeenten en provincie hebben zorgvuldig onderzocht of bekende alternatieve verbindingstechnieken (draadloze oplossingen, aanleg door drukriolering etc.) een optie zijn voor het witte gebied. Geen van die alternatieven bleek voor de toekomst financieel of technisch aantrekkelijk. Glasvezel kent een vrijwel onbeperkte capaciteit, is een bewezen technologie die hoge snelheid voor dataverkeer biedt en een lange levensduur heeft van minimaal 25 tot 30 jaar. Daarnaast is de aanleg eenvoudig (de graafkosten zijn de grootste kostenpost) en is het netwerk vrijwel onderhoudsvrij.
Planning
Op 24 februari neemt de gemeenteraad een besluit op het voorstel van het college. Ook in andere gemeenten in bij de provincie moeten nog besluiten genomen worden. In mei wordt de glasvezelmaatschappij Achterhoek opgericht. Ondertussen start in maart t/m mei de vraagbundeling bij de inwoners. Als de deelnamegrens van 50% is behaald wordt de aanleg aanbesteed. Op de eerste plekken gaat dan eind 2015 de schop in de grond en in het eerste kwartaal van 2016 kunnen de eerste bewoners al gebruik maken van internet over glasvezel met een snelheid van 100Mb.
Wethouder Frank: “Ik overleg met de dorpsbelangenorganisaties hoe we de vragenbundeling het beste kunnen organiseren. Het is mooi dat we nu concrete stappen zetten naar de aanleg van de glasvezel in ons buitengebied
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |