Home » Groenlo » 17e eeuwse belegering komt tot leven tijdens Slag om Grolle

17e eeuwse belegering komt tot leven tijdens Slag om Grolle

695
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

GROENLO – Op 23, 24 en 25 oktober 2015 wordt in Groenlo voor de vijfde maal De Slag om Grolle georganiseerd, het grootste 17e eeuwse evenement van Europa. Van over de hele wereld komen meer dan 1300 re-enactors de belegering van 1627 nabootsen, waarbij Groenlo door Prins Frederik Hendrik werd heroverd op de Spanjaarden. Alles wat er tijdens dit driedaagse evenement plaatsvindt, ligt zo dicht mogelijk bij de historische waarheid. Het slagveld, genaamd het Schootsveld, zal dit jaar voor het eerst gedurende het hele weekend op unieke wijze betrokken worden bij alle activiteiten.

Het Schootsveld
In het weekend van De Slag om Grolle, eind oktober, zal Groenlo helemaal teruggaan naar de tijd van 1627. Wanneer je het centrum van Groenlo betreedt word je ondergedompeld in deze tijd. De Slag zelf wordt nagebootst op het Schootsveld. De organisatie heeft de belegering herschreven en teruggebracht van dertig naar drie dagen. Per dag vechten de re-enactors anderhalf uur lang. Rapieren kletteren, kanonnen bulderen en dit jaar zijn er zelfs 20 paarden die deelnemen. Na iedere veldslag volgt de afmars door de stad, die even zo indrukwekkend is.
Daarnaast is er deze editie meer te beleven op het Schootsveld. Er vindt een gedeelte van de kinderspelen plaats en musketiers en piekeniers (soldaten die vechten met een piek, een lange lans met een lengte van 3 tot soms 5 meter) oefenen diverse gevechtshandelingen. Zo maken ze een blok waar ruim 200 soldaten aan te pas komen. Rondom het centrum komen kampementen en op weilanden vlakbij het Schootsveld worden de paarden, die tijdens de veldslag meedoen, gestald. Het Schootsveld is op gezette tijden opengesteld voor het publiek. Tussen diverse demonstraties door kan men er rondlopen en wordt er informatie gegeven aan de bezoekers.

De Sappeurs
Een groot deel van de voorbereidingen om het Schootsveld helemaal klaar te maken voor de Slag om Grolle, wordt gedaan door de groep sappeurs. “Als 8-jarig jongentje was ik al lid van de Compagnie Grolle en de afgelopen jaren ben ik ook druk met de organisatie van de Slag om Grolle”, zegt Colin Meulenbeek. “Nu, 14 jaar later ben ik sappeur. Een sappeur is iemand die gespecialiseerd is in het aanleggen van sappen. Dit zijn aanvals- of naderingsloopgraven die bij de belegering van een vesting werden gegraven om de aanvallers, beschermd tegen het vijandelijk vuur, zo veilig mogelijk dicht bij de stad te brengen. In heel Nederland is er een vaste groep van vijftien sappeurs die een studie heeft gemaakt van deze activiteiten. Ik stuur deze groep aan en begeleid ze in alle voorbereidingen naar de Slag om Grolle”.

De taak van een sappeur beperkte zich echter niet tot het aanleggen van sappen. Sappeurs ruimden hindernissen op, velden bomen, installeerden bivakken, bouwden kanonsbatterijen en boden steun bij het bouwen van bruggen. Wanneer je nu een kijkje neemt op het Schootsveld kun je het werk van de sappeurs al zien. Op dit moment is men bezig met het aankleden van de kanonsbatterijen. Van wilgentenen worden schanskorven gevlochten die ruim 1 bij 1 meter worden. De schanskorven vormen een borstwering ter verdediging van de mensen die zich op de batterij bevonden. Tijdens de belegering van Groenlo in 1627 werden deze simpele verdedigingswerken in grote getalen gebruikt om de soldaten in de loopgraven te beschermen. Al deze weringen worden door de sappeurs met eigen handen gevuld met zand voor de komende Slag om Grolle. “In heel Nederland is geen enkel evenement waar gewerkt wordt met deze loopgraven en belegeringswerken. Het is geweldig om dit helemaal op te bouwen en dit samen te maken en beleven”, aldus een enthousiaste Colin. De belegering vindt voornamelijk in de loopgraven plaats, wekenlang leefden de soldaten hierin.

Binnenstad
Naast alle activiteiten is er ook veel vertier in de binnenstad. Zo kan men genieten van diverse maaltijden bereidt uit de kookboeken van 1627. Er is entertainment en zang en het boerenleven uit die tijd wordt door de gehele stad zichtbaar gemaakt. Daarnaast zal Grolsch haar 400-jarig bestaan vieren met een feestavond. Kortom, welkom in 1627!

Wilt u ook terug in de tijd en de historie van 1627 weer herbeleven? Voor meer informatie kijk op: www.slagomgrolle.nl


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.