Kleinzonen Bertha Heijmans-Heimans plaatsten Stolpersteen
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
GROENLO – Het bestuur van de Stichting Stolperstenen heeft alles op alles gezet om nog voor 9 juli een Stolpersteentje naar Groenlo te laten komen. Met de medewerking van kunstenaar Gunther Demnig is dit gelukt.
Toen bekend werd dat een hoogbejaarde kleinzoon van mevrouw Bertha Heijmans-Heimans, Ernst de Haas uit Amerika, deze dag naar Groenlo zou komen, heeft het bestuur in samenspraak met de nabestaanden het besluit genomen dat er een Stolpersteen geplaatst zou worden voor het pand Mattelierstraat 36, in 1943 nog nr. A 1.
Mevrouw Bertha Heijmans-Heimans werd geboren in Groenlo. Zij is omgekomen in Theresienstad op 20 november 1944 en bereikte de leeftijd van 77 jaar. Bertha Heijmans-Heimans was getrouwd met Ernst Heijmans, bij leven leider van de Joodse Gemeenschap in Groenlo. Mede door medewerking van de Gemeente Oost Gelre en de huidige bewoners, de familie Wolters/Broshuis, is de steenlegging een intieme en waardige plechtigheid geworden.
De heer Otto Leget deed het woord namens de familie en wethouder Marieke Frank was aanwezig namens de Gemeente Oost Gelre.
De broer van wijlen René Heijmans, die als klein meisje nog de eerste steen voor dit huis gelegd had vertelde een verhaal van herinnering. “Eind 1942 leerde ik het huis Mattelierstraat, toen nummer 01 op een geheel ander manier kennen. Mijn moeder, René en ik waren een aantal maanden bij Oma ondergedoken. Naïef als we waren dachten we dat het huis van een oude dame een veilige plek was. We leefden op de zolder. Ik sliep op de vliering en moeder en René achter in de tuin in de schuur. November ’42 gingen we weer weg en nu naar Doorn.
Enige tijd later begreep Oma ook dat ze niet in haar huis kon blijven wonen en dook onder. Helaas ging dat na enige tijd mis, werd ze opgepakt en werd ze via Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd waar ze is overleden.
En daarom staan wij nu met ons allen voor het huis waar oma van 1933 toto 1943 heeft gewoond. Ter herinnering aan Bertha Heijmans-Heimans plaatsen wij vandaag voor het huis een steentje, met haar naam, geboortedatum, en de plaats en datum van overlijden. Op deze manier zal zij in Groenlo, waar ze op25 april, 7e dag Pesach werd geboren niet worden vergeten”, vertelde Rob Heijmans aan de aanwezigen.
De twee kleinzonen van Bertha plaatsten samen de Stolpersteen. Mevrouw Broshuis opende gastvrij het huis ter bezichtiging voor de klein- en achterkleinkinderen.
Na afloop van de plechtigheid begaf het gezelschap zich naar de Joodse Begraafplaats, waar gelegenheid was om het graf van Ernst Heijmans en de graven van de overleden familieleden van de familie Heijmans te bezoeken.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |