Nieuwe aanpak huisvesting vergunninghouders
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
Oproep voor ideeën en locaties gedeeld met inwoners en klankbordgroep
De gemeente Oost Gelre kiest in overleg met de Klankbordgroep Vluchtelingenopvang voor een andere aanpak van de huisvesting van vergunninghouders. De gemeente wil inwoners en ondernemers nadrukkelijker betrekken bij het inbrengen van ideeën en locaties voor deze huisvesting. De gemeente was al bezig met plannen voor huisvesting van vergunninghouders in de voormalige school aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde. Deze plannen worden nu tijdelijk stopgezet.
Vergunninghouders
Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Hun asielaanvraag is erkend en ze mogen in ieder geval 5 jaar in Nederland blijven. Ze hebben recht op een woning. Elke gemeente moet jaarlijks een aantal vergunninghouders huisvesten. Oost Gelre moet dit jaar 91 vergunninghouders huisvesten. De woningcorporaties hebben onvoldoende sociale huurwoningen beschikbaar om deze huisvesting te realiseren.
(Tijdelijke) huisvesting
Daarom zoekt de gemeente naar andere (tijdelijke) mogelijkheden. Dat kan dus eigen vastgoed van de gemeente zijn, zoals een voormalige school of een woning. Maar het kunnen ook woningen of panden van particuliere eigenaren zijn voor tijdelijke huisvesting. Die kunnen in Lichtenvoorde en Groenlo staan, maar ook in de kleine kernen. Een gegeven daarbij is dat het merendeel van de vergunninghouders alleenstaande mannen betreft.
Overleg met Klankbordgroep Vluchtelingenopvang
Op 23 mei heeft de gemeente een overleg gehad met de Klankbordgroep Vluchtelingenopvang Oost Gelre. De klankbordgroep wil in de huisvesting van vergunninghouders graag een rol spelen. Tijdens het overleg is een nieuw inzicht ontstaan over de manier waarop we huisvesting voor vergunninghouders kunnen realiseren. We gaan hiervoor op dezelfde manier te werk als bij de eerdere locatiekeuze voor de opvang van 200 vluchtelingen. Dat betekent dat we inwoners er nadrukkelijk bij betrekken, en dat de klankbordgroep advies geeft over de huisvesting van vergunninghouders.
Van totaallijst naar kansrijke locaties
De gemeente roept inwoners en ondernemers/ontwikkelaars op om met ideeën te komen. Dat kunnen particuliere woningen zijn. Maar ook panden die tijdelijk bestemd kunnen worden voor huisvesting. Op de lijst komen ook de panden die de gemeente inbrengt, zoals de voormalige school aan de Frans Halsstraat. De totaallijst wordt gepubliceerd. Daarna wordt de totaallijst in overleg met de klankbordgroep teruggebracht naar een lijst met kansrijke ideeën en locaties voor de huisvesting. Uiteraard worden hier ook de inwoners en omwonenden bij betrokken.
Een idee of locatie?
Inwoners of ondernemers met een idee of locatie voor de huisvesting van vergunninghouders kunnen zich melden bij het aanspreekpunt vluchtelingenopvang Brandt Keegstra. Via de mail naar vluchtelingen@oostgelre.nl of telefonisch naar 0544-393552. Ook met vragen kunnen ze bij hem terecht.
Meer informatie staat ook op www.oostgelre.nl.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |