Home » EnergieK sluit ook gemeentehuis aan op warm water

EnergieK sluit ook gemeentehuis aan op warm water

349
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

LICHTENVOORDE – Het idee is even simpel als geniaal. Eén van de bijproducten van biovergister BIR aan de Boschlaan in Lichtenvoorde is warm water van 80 graden. Daar werd niets mee gedaan. Tot het moment dat een aantal inwoners met het idee kwam om dit water aan te wenden voor een vorm van stadsverwarming. De gemeente omarmde het burgerinitiatief. Wethouder Bart Porskamp is blij met het prachtige resultaat: “Een duurzame oplossing die ook nog eens een forse besparing op de energierekening oplevert.”

Het burgerinitiatief onder leiding van Lichtenvoordenaar Ton van der Giessen werd enthousiast ontvangen door alle partijen die er aan meewerken, aldus wethouder Porskamp. “De bevlogenheid werkte inspirerend, maar ook hun technische kennis wekte vertrouwen. Het is een goed doordacht plan. En het sloot prima aan bij onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Het enthousiasme én vertrouwen bij alle partijen levert nu dit mooie resultaat op.” Na zwembad Meekenesch worden nu ook Longa’30/KBO en LTC de Kei, het gemeentehuis en Careaz Antoniushove aangesloten.

EnergieK
EnergieK maakt gebruik van de restwarmte van de BIR, gevestigd aan de Boschlaan in Lichtenvoorde. BIR is een samenwerking van GMB en Waterstromen en zet afval om in duurzame warmte en elektriciteit. BIR produceert biogas dat wordt gebruikt voor de opwekking van groene stroom. Ton van der Giessen hierover: “De generatoren, worden gekoeld met water dat uiteindelijk 80 graden Celsius wordt. Met dit warme water werd niets gedaan. Tot het moment dat EnergieK op het idee kwam om hiermee  Zwembad Meekensch te verwarmen. De besparing op uitstoot van Co2 is ruim 400 ton per jaar. Wethouder Porskamp is trots dat eigen inwoners met dit idee komen en het ook nog eens uitvoeren. “Een mooi initiatief van onderop dat een belangrijke bijdrage levert aan onze doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. Maar ook een groot compliment aan de directie van GMB-Waterstromen voor hun enthousiasme in dit project.”

Energieneutraal
Oost Gelre wil in 2030 energieneutraal zijn, aldus wethouder Porskamp. “Dus moeten we net zoveel hernieuwbare en duurzame energie opwekken als we verbruiken. Dat doen we door energie te besparen. Maar ook door energieopwekking, met zonnepanelen, windmolens én installaties voor biomassa. EnergieK is daar een mooi voorbeeld van. Een lokaal initiatief waarvan de opbrengst terugvloeit naar de eigen omgeving, namelijk een forse besparing op de energierekening. Maar ook in belangrijke mate bijdraagt aan het terugdringen van de uitstoot van CO2, zo’n 400 ton per jaar. Dat maakt dus echt een verschil en daarmee levert EnergieK een grote bijdrage aan een duurzame toekomst voor Oost Gelre.”


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.