Home » Gemeente » Burgemeester werkt aan bewustwording ondermijning

Burgemeester werkt aan bewustwording ondermijning

635
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

OOST GELRE – Burgemeester Annette Bronsvoort wil in 2018 de risico’s van ondermijning onder de aandacht brengen. Ondermijning vormt in Oost Gelre nog geen echt probleem. Maar dat mag het ook niet worden: “We mogen onze ogen er zeker niet voor sluiten. We moeten ons bewust zijn van het bestaan en de risico’s van ondermijning.” Daarom gaat ze in 2018 met dit onderwerp aan de slag en vervult ze daarin een voortrekkersrol voor de andere gemeenten in de regio Achterhoek.

Ondermijning betekent dat door criminele activiteiten en invloeden de samenleving aan het wankelen wordt gebracht. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder, waardoor brand kan ontstaan. Een drugslab in een boerenschuur. Mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie. Illegale verhuur van woningen, witwassen van crimineel geld via de handel in vastgoed. Voorbeelden te over, aldus burgemeester Bronsvoort. “Ook bij ons en in de Achterhoek hebben we enkele voorbeelden gezien, maar is het niet zo dat ondermijning al voet aan de grond heeft gekregen. Onze aard is ook niet dat we ons daar voor lenen. Maar we moeten ons wel bewust zijn van de risico’ s, alert zijn. Je kunt ook onbedoeld in een hele vervelende situatie verzeild raken.”

Van lokaal naar regionaal
Burgemeester Bronsvoort zal niet alleen in Oost Gelre de ondermijning oppakken. Ook in de regio Achterhoek zal ze een trekkersrol vervullen. “Het is goed om samen afspraken te maken over de bestrijding van ondermijning. Het zou ook raar zijn als we een crimineel in Oost Gelre afschrikken, die vervolgens in een andere gemeente weer opduikt. We moeten als overheid goed in beeld hebben om wie het gaat en wat we er tegen kunnen doen, bijvoorbeeld in overleg met de politie en andere overheidsdiensten. Dat noemen we de weerbare overheid. Ik ga me daar in de regio Achterhoek sterk voor maken.”

Weerbare samenleving

Naast de overheid moet ook de samenleving zich bewust zijn van ondermijnende activiteiten. Alert zijn op hennepkwekerijen in een woning, verdachte situaties in het buitengebied, een pand waar de meest vreemde types op onregelmatige tijden in en uit lopen. Volgens burgemeester Bronsvoort gaat het ook hier om bewustzijn. “Ik vraag ook aan inwoners en ondernemers alert te zijn. Als we nu een hennepkwekerij oprollen ontvangt de buurt een brief met uitleg en de oproep alert te zijn. Op die manier vormen we een weerbare samenleving. Zo zorgen we er samen voor dat ondermijning geen voet aan de grond krijgt.”


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.