Home » Gemeente » Achterhoek maakt tempo met aanleg glasvezel in het buitengebied

Achterhoek maakt tempo met aanleg glasvezel in het buitengebied

249
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

De acht Achterhoekse gemeenten maken samen met Doesburg, Zutphen en Lochem haast met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Met CIF, het bedrijf dat de glasvezel aanlegt, zijn goede afspraken gemaakt over een snelle aanleg van de glasvezel. Direct na de zomervakantie begint de aanleg in Berkelland en Winterswijk wanneer minimaal de helft van het aantal huishoudens een abonnement afneemt. Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze 11 gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel.

De aanleg vindt plaats in het buitengebied van de gemeenten. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening als coax of glasvezel aanwezig is. De volgorde waarin de gemeenten aan de beurt zijn is als volgt: Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Lochem, Zutphen, Oude IJsselstreek,  Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg en Montferland. In Berkelland en Winterswijk is de vraagbundeling inmiddels begonnen. Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze 11 gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel.

Het belang van een snelle verbinding
Een goede digitale verbinding voor snel internet en storingsvrije televisie is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Daarom is een snelle aanleg van glasvezel van groot belang. Inwoners en bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Bijvoorbeeld zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen. Nu CIF en de gemeenten goede afspraken hebben gemaakt over de aanleg van de glasvezel kunnen de eerste bewoners nog dit jaar van deze diensten gebruik maken.

50% van het buitengebied moet meedoen
Minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied moet meedoen. Dit betekent dat ze een abonnement bij een van de dienstaanbieders moeten afnemen. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van verschillende aanbieders. Waarschijnlijk dezelfde als nu ook op het glasvezelnetwerk actief zijn. Voor consumenten zijn dat Caiway, Solcon en Fiber. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders WeServe en CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand. Pas als die 50% wordt gehaald volgt de aanleg.

Berkelland en Winterswijk
In Berkelland en in Winterswijk loopt op dit moment de vraagbundeling. Dat betekent dat de inwoners van het buitengebied nu de vraag krijgen of ze mee willen doen en een abonnement willen afsluiten. Bij de vraagbundeling betrekt CIF nadrukkelijk de dorpsbelangenorganisaties. Zij vormen een goede verbinding tussen de inwoners en CIF en helpen mee om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van de glasvezel.

Deelgebieden in kaart gebracht
CIF gaat bij de aanleg van de glasvezel niet uit van gemeentegrenzen maar van deelgebieden. De grens wordt dan bijvoorbeeld gevormd door een spoorlijn of een kanaal. Dat betekent dat sommige inwoners van de ene gemeente meegaan met de volgende gemeente. Hoe die geografische grenzen precies lopen is pas bekend op het moment dat een gemeente aan de beurt is. De inwoners krijgen daarover een brief.

Planning
CIF zet maximaal in op de aanleg van de glasvezel en de aannemer zet veel mensen en materiaal in. Maar het is een enorme klus en CIF kan niet in alle gemeenten tegelijk aan het werk. Als de vraagbundeling in Berkelland en Winterswijk succesvol wordt afgerond, begint CIF daar direct na de zomervakantie met de aanleg. Daarna volgen in rap tempo de overige gemeenten, van oost naar west. Met steeds dezelfde werkwijze. De inwoners krijgen voor de start van de vraagbundeling een brief met uitleg en de data van informatieavonden in de buurt. Daarna kunnen ze zich aanmelden.

Informatie
De gemeenten zijn blij met de voortvarende aanpak waarin sprake is van duidelijke afspraken en een strakke planning. Van een intensief traject, waarin ook de Provincie Gelderland een belangrijk aandeel heeft gehad, komt nu het eind in zicht met een succesvolle aansluiting van het buitengebied op de glasvezel. Iedereen is zich terdege bewust van het belang van snel internet in het buitengebied voor inwoners én bedrijven. De gemeenten en CIF hebben er alle vertrouwen in dat ruimschoot meer dan 50% van de inwoners zich zal aanmelden.

Meer informatie is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl of op de eigen website van de deelnemende gemeenten.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.