Omroep Gelderland lanceert nieuwe podcast over echte Achterhoekers
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
ARNHEM – In een nieuwe zesdelige podcastserie onderzoekt verslaggever Frank Oosterwegel de migratiegeschiedenis van de Achterhoek. Samen met Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en cultuurbewaker Frans Miggelbrink gaat Frank op zoek naar informatie en verhalen. Zijn ‘echte’ Achterhoekers echt zo stevig geworteld als ze denken? De podcast Echte Achterhoekers Bestaan (Niet) is vanaf nu te luisteren via alle podcastapps en op gld.nl.
Echte Achterhoekers? Dat kan bijna niet!
Plat praten, op zijn tijd een biertje en pronken met de groene Achterhoekse vlag. Als je uit de Achterhoek komt dan krijg je bij deze woorden direct een gevoel. Een Achterhoeker voelt zich vaak ook écht Achterhoeks. Maar de kans dat je ook honderd procent écht Achterhoeker bent is wel heel erg klein; het grootste deel heeft namelijk voorouders die helemaal niet in de Achterhoek geboren zijn.
“Uit onderzoek blijkt dat 95 tot 98 procent van de Nederlanders buitenlandse voorouders heeft,” zegt Femia Siero, directeur van ECAL. “De kans is dus heel groot dat dat hier in de Achterhoek hetzelfde is”, vult onderzoeker Natalya Staring aan.
De roots van Frans Miggelbrink
De podcastserie vertelt hoe migratie in de Achterhoek heeft bepaald welke mensen er wonen, waar ze vandaan kwamen en waarom ze weer weggingen. Naast het onderzoeken van historische feiten en verhalen gaat Frank ook op pad met oer-Achterhoeker Frans Miggelbrink, die tevens op zoek gaat naar zijn roots. Is de band met ‘zijn’ regio wel zo diepgeworteld als hij denkt?
De podcast Echte Achterhoekers Bestaan (Niet) is vanaf nu te beluisteren in alle podcastapps en via gld.nl of de Omroep Gelderland app.
De aanleiding van de podcast is het langdurig onderzoek naar migratiegeschiedenis in de Achterhoek dat wordt uitgevoerd door Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL).
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |