Home » Voorbeeldig duurzaam plan haalt het maar net

Voorbeeldig duurzaam plan haalt het maar net

671
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

LICHTENVOORDE/GROENLO – De Stichting EnergieK kan deze dagen de schop in de grond zetten voor de aanleg van een pijpleiding naar zwembad ’t Meekenesch, waardoor 80 graden warm afvalwater van de biovergister BIR dat het zwemwater gaat opwarmen. Gisteravond dreigde het voorbeeldige duurzame plan van de stichting het bijna niet te halen. “De financiële onderbouwing deugt niet”, aldus de woorden van VVD-fractievoorzitter Paul Wentink die probeerde door te dringen bij wethouder René Hoijtink. Ook de andere oppositiepartijen plaatsten kanttekeningen bij de financiële onderbouwing van het plan. Dit bracht het CDA aan het twijfelen, terwijl zij aan het begin van het debat het plan waarvoor 500.000 euro vrij moet worden gemaakt, omschreven als ‘een plan te mooi om waar te zijn’: ‘je bent gek als je er niet mee instemt?’ Na een schorsing was het CDA eruit. Leemreize: “In de kern is het een goed plan. Er zijn enkele risico’s, maar wij hebben voldoende vertrouwen in de mensen die dit gaan realiseren.”

De oppositie ervoer de besluitvorming als een dilemma. PvdA-fractievoorzitter Richard Klein Tank: “Het is een prachtig en lovenswaardig initiatief. Je vraagt je eigenlijk af waarom een dergelijk initiatief niet eerder van de grond is gekomen.” Het is de bedoeling een stadsverwarmingsnetwerk aan te leggen waar maatschappelijke organisaties zoals LTC De Kei en Longa’30/KBO, Antoniushove en het gemeentehuis van Oost Gelre profijt van kunnen hebben in de kosten voor hun energieverbruik als ze erop worden aangesloten. Het pijnpunt voor de oppositie zat in het feit dat de 500.000 euro als een lening à fonds perdu wordt gegeven voor de 382.000 euro kostende aanleg. Dat houdt in dat het bedrag aan de Stichting EnergieK wordt gegeven zonder zicht op terugbetaling. De oppositie van D66, Nieuwe Liberalen, PvdA en VVD, zag dit als staatssteun. D66 Jerry van der Meulen: “Wij vinden het een vaag voorstel. Het is niet duidelijk waarom de gemeente anderen financiert met het geld van de burgers.” VVD probeerde met amendement ‘à fonds perdu’ om te zetten naar een lening aan de stichting en raadde de wethouder aan met de stichting in gesprek te gaan onder welke voorwaarden de lening afgesloten zou kunnen worden. De Nieuwe Liberalen hadden moeite met de continuïteit van het project. Door de veranderingen in de zorg voor ouderen, zou het huis binnen afzienbare tijd wel eens kunnen afhaken en diende een motie in met een veel lager kostenplaatje. De motie en het amendement van de VVD werden verworpen. OOG die in het debat over het stadsverwarmingsnet zich nog niet had laten horen, stemde met het CDA in. Richard Klein Tank: “De passieve rol van een duurzame partij als OOG verbaast ons”, waarop José Konings van OOG reageerde: “Waarom moeten we een goed voorstel zo ingewikkeld maken!”


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.