Home » Aalten » Opening expositie Onderduiken in de grensstreek

Opening expositie Onderduiken in de grensstreek

207
 

StijlvolBudget Logo

Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!

Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!

  • ✔️ Op maat gemaakte moodboards
  • ✔️ Directe links naar betaalbare meubels
  • ✔️ Persoonlijk interieuradvies

Ontdek meer

Vierenveertig bijzondere verhalen Markt 12

AALTEN – De Achterhoekse grensregio – waar één der grootste landelijke verzetsorganisaties werd geboren – kent haar eigen specifieke verzets- en onderduikgeschiedenis. In de crisis- en oorlogsjaren zijn er grote daden verricht, meestal in stilte. Vanaf de jaren dertig kwamen er al vluchtelingen de grens over. Onderduikersdorp Aalten neemt landelijk gezien een bijzondere positie in. Bijna elke boerderij had één, vaak meer onderduikers. Eén op de vijf mensen was hier onderduiker. Daarbij lag Aalten pal aan de grens met Duitsland.

Met regelmaat wordt onze collectie onderduikgeschiedenis uitgebreid met nieuwe voorwerpen en verhalen. Reden genoeg hierover opnieuw een expositie samen te stellen.

In 44 verhalen wordt de onderduik WO2 in de grensstreek van de Achterhoek en Munsterland belicht. Dat gebeurt vanuit verschillende perspectieven zoals de Joodse onderduik, de piloten uit andere landen, de verzetsmensen, de arbeidsweigeraars maar ook het verzet over de grens en de deserteurs uit Duitsland. Het leven tijdens de onderduik en hoe het de mensen daarna verging, wordt met originele documenten, dagboekjes, foto’s en voorwerpen weergegeven en soms aangevuld met een verslag van tijdgenoten.

Er is informatie over de lokale en landelijke organisaties achter de onderduik, de dokter en de dominee, de invloed van overheden in Aalten, Dinxperlo, Varsseveld, Lichtenvoorde en Winterswijk. Belangrijk zijn de verzetsmensen Tante Riek (Heleen Kuipers-Rietberg), Frits de Zwerver (Fredrik Slomp) en Ome Jan (Jan Wikkerink). Zij sloegen de handen ineen voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Tijdens de oorlog kende iedereen Ome Jan vanwege zijn rol in het verzet. Na de oorlog kwam Koningin Wilhelmina bij zijn familie op bezoek in Aalten en ontving hij vele onderscheidingen. Deze zijn voor deze gelegenheid ook te zien.

Voor meer informatie: www.aaltensemusea.nl


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl.